Jump to content

Ezeket a teákat idd

2020. 11. 17. 09:25

A köhögést természetes úton, a gyógynövények erejével is csillapíthatod.

Az őszi, téli betegségek gyakori, roppant bosszantó velejárója a köhögés, ami sokszor hosszú napokon át nehezíti meg az ember és a környezete életét is.

A köhögés kimerítő, ráadásul az éjszakai pihenést is megnehezítheti. Az egyik legegyszerűbb módszer, amivel fel lehet venni ellene a harcot, az a gyógyteák kortyolgatása az otthon melegében. A bőséges folyadékfogyasztás a száraz és a hurutos köhögés kezelésének is kulcsfontosságú eleme, a vizet, a leveseket és a teákat mind érdemes bevetni.

Gyógynövényteák köhögés ellen

Egy csésze forró tea sokféleképpen segíthet: csillapíthatja a torokfájdalmat, fellazíthatja a váladékot, valamint egyéb, az egészségre gyakorolt pozitív hatásai is vannak, gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatással is bírhat. Keverj hozzá mézet a még jobb eredmény elérése érdekében, viszont ha így teszel, várd meg, míg kicsit kihűl a folyadék, ugyanis a forró teához adva a méz veszít az értékes hatóanyagaiból! A gyógynövények fogyasztása előtt terhesség, szoptatás és krónikus betegségek, magasvérnyomás-betegség esetén érdemes kikérni a kezelőorvos véleményét. 

Az orvosi ziliz, más néven fehérmályva gyökeréből készült főzetet meghűléses panaszok esetén érdemes kipróbálni. Fertőtlenítő hatással bír, segíthet a váladék fellazításában. Torokgyulladás, makacs köhögés esetén ajánlott az alkalmazása többek között. Az édesgyökeret már régóta használják emésztési panaszokra, illetve felső légúti megbetegedések esetén köhögéscsillapításra. Kutatások szerint gyulladáscsökkentő és nyákoldó hatással is bírhat. Magas vérnyomással élőknek és várandósoknak nem ajánlott a fogyasztása, nagy mennyiségben megemelheti a vérnyomást. A gyömbér erős gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik. Segíthet az irritált torok és légutak megnyugtatásában, ráadásul támogatja a fertőzésekkel szembeni ellenállóképességet is. Készíts belőle ízletes fahéjas teát

A kakukkfű nem csak finom fűszerként vethető be, baktériumölő, fertőtlenítő hatásai miatt a köhögés csillapításában, a letapadt váladék oldásában is segíthet. A hűsítő ízű borsmenta segíthet az irritált torok megnyugtatásában, tisztítja a légutakat, és támogatja a szervezetet a vírusok legyőzésében. Fejfájás és emésztési panaszok ellen is használható. A lándzsás útifű nem csak szirupként, teaként is fogyasztható. Baktériumölő, nyákoldó hatása miatt segíthet megszabadulni a köhögéstől, valamint nyugtathatja a gyulladt nyálkahártyát. Az orvosi zsályából készült főzet gyulladáscsökkentő, antibakteriális és váladékoldó hatású. A száj és a torok sebeinek gyógyítását is elősegítheti, azonban tujontartalma miatt csak kis mennyiségben és kúraszerűen érdemes alkalmazni. Az orvosi pemetefűből főzött tea alkalmazása nyálkaoldó hatása miatt hurutos köhögéssel járó légúti megbetegedésekben ajánlott. Terhesség és szoptatás alatt kerülendő a fogyasztása.

 
(Forrás: femina.hu / fotó: pixabay.com)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign