Jump to content

Neked mekkora az EQ-d?

2021. 08. 21. 20:08

A magas EQ-jú emberek ezen szokások kerülésével sokkal boldogabbak, kiegyensúlyozottabbak az átlagnál.

Az érzelmi intelligencia tulajdonképpen az átérzőképességet, a mások érzelmeinek érzékelésére, értékelésére való képességet jelenti. 

Az élet minden területén nagy szereppel bír: hatással van az emberi kapcsolatokra, de az illető viselkedésére is. Vannak például bizonyos szokások, melyek nem jellemzőek a magas EQ-jú személyekre, és ezek erősen befolyásolják az életüket, közérzetüket is. Hozzájárulnak ahhoz, hogy boldogabbak, kiegyensúlyozottabbak legyenek az átlagnál.

Kerülik a panaszkodást

Az érzelmileg intelligens emberek nem zúdítanak panaszáradatot másokra, nem veszik fel az áldozatszerepet, és nem szeretnének sajnálatot ébreszteni a környezetükben élőkben. Tisztában vannak vele, hogy a nyafogással nem jutnak előrébb, sőt még a hangulatukat is csak rontják a hasonló viselkedéssel, ezért inkább elkerülik. Helyette a problémák megoldására, a helyzet megváltoztatására koncentrálnak. 

Ha gondjuk akad, csak olyannal osztják meg, akiben valóban bíznak, és nem azért, hogy panaszkodjanak, hanem azért, hogy megkönnyebbülhessenek, és segítséget, tanácsot kapjanak a hozzájuk közel állótól. Ez a szokás hozzájárul ahhoz, hogy megőrizhessék pozitivitásukat, és ne süllyedjenek túl mélyre a problémákban, a negatív gondolatokban.

Nem mondanak mindenre igent

Képesek mérlegelni, mi az, ami még belefér, és mi az, ami már nem. Legyen szó munkáról, pluszfeladatokról vagy épp programokról, nem mondanak igent olyanra, ami már túl kimerítő lenne számukra. Ismerik saját határaikat, és tiszteletben is tartják őket, méghozzá bármiféle szorongás vagy bűntudat nélkül. Ezzel elkerülik a sok felesleges stresszt, és megőrzik lelki, mentális harmóniájukat.

Nem rágódnak a múlton

Mindenkinek vannak olyan részletek a múltjában, amiket megbánt, amiket kínosnak tart, vagy amiket megváltoztatna, ha lehetne. A régi történéseket gyakran nehezen engedi el az ember, és sokan rendszeresen rágódnak rajtuk. A magas EQ-jú személyek azonban nem engedik, hogy beszippantsa és visszatartsa őket a múlt: bár tiszteletben tartják, és igyekeznek tanulni belőle, inkább a jelenre, a jövőre fókuszálnak.

Nem hasonlítgatják magukat másokhoz

Az élet minden területén önállóak, és a boldogságukat, elégedettségüket sem teszik másoktól függővé. Nem hasonlítgatják saját életüket, karrierjüket az ismerőseikéhez, ezzel elkerülve a szorongást, a csalódást vagy az elégedetlenséget. Nincs szükségük mások elismerésére, és nem ez alapján ítélik meg magukat. Értékelik, amit elértek, és nagy hangsúlyt fektetnek a boldogságuk megőrzésére: kezükbe veszik a sorsukat, hagynak időt a hobbijaikra és az olyan programokra, amik örömöt visznek a mindennapjaikba.

Nem hagynak teret a negatív gondolatoknak

A pesszimizmus körforgásába könnyű beleragadni, ám az érzelmileg intelligens emberek tudatosan kerülik ezt. Felismerik a negatív gondolatokat, és képesek elhessegetni őket. Tudják, mennyire károsak, és azzal is tisztában vannak, hogy csak szorongást okoznak, illetve hátráltatják az életüket. A problémák megoldására, a pozitivitásra koncentrálnak, ezáltal pedig boldogabbá, kiegyensúlyozottabbá válnak.

A fenti szokások kerülése jellemző a magas EQ-jú személyekre, ám egy kis odafigyeléssel, tanulással és önkontrollal mindenki elsajátíthatja a hasonló viselkedést.

(Forrás: femina.hu / fotó: pixabay.com)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign