Jump to content

Vége a házasságnak?

2021. 08. 24. 14:54

Fontos időben észrevenni, ha szerelemmentes, boldogtalan a kapcsolat. Ezekre a jelekre mindenképpen oda kell figyelni.

Sok kapcsolat idővel úgy megy tönkre, hogy közben a felek a mindennapi rutinba belesüppedve szinte észre sem veszik, mennyire boldogtalanná váltak együtt. 

A változások gyakran csak lassan, fokozatosan következnek be ugyanúgy, ahogyan az elhidegülés és a problémák elmélyülése is. Ezért is olyan fontos odafigyelni a jelekre: az időben felismert gondok talán még helyrehozhatóak, súlyosabb esetben pedig jobb minél hamarabb véget vetni a kapcsolatnak, hogy mindketten rátalálhassanak az igazi boldogságra. A következőket érdemes komolyan venni.

Minden szerelemben előfordulhatnak szexmentes időszakok, ám ha a helyzet állandósul, és vagy nagyon megritkulnak, vagy teljesen eltűnnek az együttlétek a kapcsolatból, az súlyos gondra utal. De nem csupán a szeretkezések megváltozása, hanem az intimitás meggyengülése is intő jel lehet. Ha a felek már nem mutatják ki egymás iránti érzelmeiket, nem igénylik a fizikai kontaktust, elmaradnak a csókok, az ölelések, az érintések, az gyakran elsőként figyelmeztet a boldogtalan házasságra.

A folytonos kritika és az ítélkezés megjelenése arra utal, hogy a pár tagjai eltávolodtak egymástól, és eltűnt a viszonyból a törődés, valamint a szeretet. A házastársak viselkedése ilyenkor egyre mérgezőbbé válik, sokszor megsértik, megbántják egymást, ez pedig további elhidegüléshez, haraghoz vezet.

A figyelem, a hallgatás és az érdeklődés a boldog kapcsolatok alapja. Ha azonban a házastársak azt veszik észre, hogy már csak a legfontosabb témákat vitatják meg, nem kérdezősködnek egymás mindennapjairól, életéről, vagy nem hallgatják meg a másikat, ha éppen mesélne valamit, az elgondolkodásra ad okot. A szerelemmentes házasságokban eltűnnek az őszinte, mély beszélgetések, a napközbeni üzenetek, és a felek szinte csak azokat a részleteket, témákat hozzák fel, amiket muszáj közösen átrágniuk.

Bár furcsán hangzik, a viták gyakran azt mutatják, hogy a pár tagjait valóban érdekli kettejük kapcsolata, a nézeteltérések pedig emellett előremozdíthatják, fejleszthetik a viszonyt, és segítenek a problémák megoldásában, megbeszélésében. Dr. Lisa Marie Bobby pszichológus szerint, ha eltűnnek a veszekedések, az sokszor azt jelenti, hogy a pár feladta a kapcsolatot, a próbálkozást, és már nem vágynak a gondok helyrehozására, nem tartják lehetségesnek a változtatást.

A testbeszéd is árulkodik a szerelem, valamint a szeretet elmúlásáról. Ha a felek folyton elfordulnak egymástól, tartják a távolságot, keresztbe tett karokkal vagy lábakkal kommunikálnak egymással, esetleg kerülik a szemkontaktust, az szintén súlyos problémára utal. A védekező, elutasító magatartás az érzelmek és az érdeklődés elhalványulását jelzik.

(Forrás: femina.hu / fotó: pixabay.com)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign