Jump to content

Játékos IQ fejlesztés

2021. 08. 22. 11:08

Kicsi korban a játék a legfontosabb fejlesztőtevékenység, hiszen mindenféle játéktípus másfajta kapcsolatot hoz létre az agyukban, miközben folyamatosan tanulnak, még ha ennek nincsenek is tudatában. A rengeteg játék, a mondókák, az olvasás, a testmozgás, a stresszmentes környezet, de a megfelelő táplálkozás is hozzájárul a gyerkőc intelligenciájának fejlődéséhez. 

Ebben a korban sokkal fogékonyabbak az új impulzusok, a látott, hallott, megtapasztalt dolgok iránt, de ez nem jelenti azt, hogy játékos formában ne fejleszthetnéd csemetéd képességeit. Ezekhez mutatunk pár alternatívát, amelyek nemcsak kikapcsolódásra és szórakozásra alkalmasak, de fejlesztő hatással is bírnak.

A gyermekek agyának fejlődése rendkívül gyors ütemben zajlik. A síró csecsemőből, majd kúszó-mászó totyogóból két és fél év kor körül beszélő kisgyermek lesz, agyának mérete ebben az időszakban eléri a felnőtt agy tömegének kétharmadát, háromévesen pedig kétszer olyan aktív ez a szerve, mint a felnőtteké. Az agy fejlődése természetesen nem áll meg ebben a korban, hiszen még a korai felnőttkorban is gyarapszik. Kutatók szerint a kicsik képességei leginkább játékkal fejleszthetőek, ám nem mindegy, milyenekkel. 

Memóriakártyák

A memóriakártyák garantáltan megmozgatják a gyerkőcök, valamint szüleik agytekervényeit is, miközben az egész család remekül szórakozhat. A legegyszerűbb kártyák is már hároméves kortól megmozgatják a kicsik fantáziáját, miközben fejlesztik koncentrációs készségüket és türelmüket azáltal, hogy megtanulják kivárni a sorukat a játékban. A játék végeztével a kártyák megszámolásával játékosan sajátítják el a számokat is.

Puzzle

Az apró kirakódarabok a szem-kéz koordinációt fejlesztik, miközben az agyat összehangolt munkára késztetik, hogy a sok pici darabból a gyerkőc valami egészet alkothasson. A kézügyesség, a finommotorika elengedhetetlen része az írásmozgás kialakulásához, miközben a puzzle-darabokkal a vizuális észlelést, a rész, valamint egész egységét ismeri fel. A puzzle kirakása kitartást és türelmet is tanít a gyermeknek, ami iskoláskorban a tanulás során elengedhetetlenné válik.

Dominó

Bizonyára te is emlékezel arra, amikor gyermekként felállítottad a dominókat egymás után, de elég volt egy rossz mozdulat, egy remegő kéz ahhoz, hogy az addig felépített dolog kártyavárként omoljon össze. A játék a koncentráció mellett a finommotorikát is fejleszti, logikai játékként való használata pedig segít számára gondolkodni, melyik számhoz melyik való, így a matematika alapjait is játékosan elsajátítja. 

Sakk

Már 5-8 éves gyermekek kritikai gondolkodásmódját lehet fejleszteni a sakkal. Ez a játék megtanítja a gyerkőcöt a helyzetértékelésre, gyors megítélésre, lényegre látásra, sok türelemre és persze a vetélytárs tiszteletére, amely a későbbiekben igazán csapatjátékossá teheti a gyermeket. 

 

(Forrás: femina.hu / fotó: pixabay.com)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign