Jump to content

Ennyit kell várni szülés után

2021. 08. 21. 20:09

A szülés utáni első hat hetet gyermekágyas időszaknak - puerperium - nevezik: ez idő alatt regenerálódik az édesanya szervezete, csökken a méhtest mérete, bezáródik a méhszáj, gyógyul a gátseb vagy a császármetszés helye, javában zajlik a gyermekágyi vérzés időszaka, és elkezdődik a rendszeres szoptatás.

Ez idő alatt nem csak a test változik meg. A nő anyává válik, fel kell dolgoznia a szülés élményét és azt, hogy most már egy pici, védtelen életért felelős. Az első hetekben az összecsiszolódásé a főszerep, ilyenkor teljesen felfordul a világ, hiszen a baba szükségleteinek kielégítése lesz a középpontban. Éppen ezért az első hetekben általában nem a szex a legfontosabb dolog.

Első szex szülés után

A szülés utáni 6. héten kell részt venni a szülész-nőgyógyásznál kontrollvizsgálaton, aki ellenőrzi a sebek gyógyulását, és ha nincsen kizáró ok, újra indulhat a házasélet. A gyermekágyas időszak ugyanakkor minden nőnél más, például a gátmetszés miatt a szülő nők gyakran még hónapokig fájdalmat érezhetnek a közösülés során. 

A szülés utáni első közös együttlét időpontját a szülési élmény is meghatározza: azok az édesanyák, akik császárral szültek, hosszasan vajúdtak, vagy nehéz szülésük volt, általában későbbre tolják az első szülés utáni együttlétet is, hiszen az élmények és fájdalmak befolyásolják a nemi vágyat. Nem minden nő gyógyul egyforma gyorsasággal, így nem is elvárható, hogy hat hét után epedve várja az együttlétet.

A Melbourne-i Murdoch Gyermekkutató Intézet 1507 kismamát kérdezett online kérdőív formájában a szülés utáni 3. 6. és 12. hónapban. Kiderült, hogy az édesanyák 41%-a hat hét után, 65%-uk 8 hét elteltével, 78%-uk 12 hét után és 94%-uk fél év elteltével próbálkozott először a hüvelyi közösüléssel.

Stephanie Brown, a tanulmány vezetője elmondta, fontos, hogy a szülő nők tisztában legyenek ezekkel a számokkal, és ne érezzenek bűntudatot amiatt, ha hat hét után sem állnak még készen a szexuális együttlétre. 

Először érdemes lehet másképp nekikezdeni a szexnek, szájjal vagy kézzel kényeztetni egymást. Az előjáték időtartamán is javasolt növelni. Az sem lehet probléma, ha útközben gondolja meg magát a nő, mert kellemetlen vagy fájdalmas az együttlét. Fontos, hogy az anya ne érezze a nyomást, annál semmi nem lohasztóbb. Ha több időre van szüksége, és ezt tiszteletben tartja a társa, az növeli a bizalmat, és később a szexuális életre is jó hatással lehet.

(Forrás: femina.hu / fotó: pixabay.com)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign