Jump to content

Bogyós gyümölcsök az egészségért

2021. 08. 22. 11:05

Az egészségmegőrzés egyik legfontosabb feltétele a tudatos, változatos, a szervezet számára nélkülözhetetlen tápanyagokat biztosító élelmiszerekből álló étrend. A szív és a sejtek egészségét az antioxidánsokban gazdag bogyós gyümölcsök is támogatják.

A kék, piros és lila színű bogyósokra jellemző a magas C-vitamin- és polifenoltartalom, de rost, illetve ásványi anyagok, így kálium és cink is elégséges mennyiségben található bennük. A gyümölcsök alacsony glikémiás indexűek, így cukorbetegek és diétázók is bátran fogyaszthatják őket, segítenek a krónikus betegségek megelőzésében, a gyulladások csökkentésében. Ráadásul ehhez nem is kell egzotikus superfoodokat vásárolni, számos hazai bogyós is igazi vitaminbomba.

A fekete áfonya remek C- és K-vitamin-forrás, melynek révén védi a szív egészségét. Anyagcsere-serkentő és gyulladáscsökkentő hatású mangánt is tartalmaz, illetve rostokat, valamint antioxidáns polifenolokat, a sötét színért felelős antocianineket, melyek sejtvédő hatásuk által a rák és a szívbetegségek megelőzésében is hasznosak lehetnek.

Utóbbihoz járul hozzá, hogy csökkenti az LDL-koleszterin szintjét, javítja az artériák működését, így a szívroham kockázata is alacsonyabb lehet. Bioaktív vegyületei javíthatják az inzulinérzékenységet, így jelentősen csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség rizikóját. Emellett a szellemi egészség megőrzéséhez is hozzájárul a tanulmányok alapján.

A szeder élelmi rostokat, C- és K-vitamint, káliumot, mangánt tartalmaz, továbbá antioxidáns polifenolokat, flavonoidokat, antocianinokat. Egy tanulmány a szederben található antocianinról kimutatta, hogy véd a szív- és érrendszeri betegségtől, hatását a benne levő vitaminok és ásványi anyagok is erősítik.

Antioxidáns hatása révén a rák megelőzésében is segítség lehet a szederből készült kivonat egy, a Nutrition & Cancer Journal által közzétett tanulmány szerint. Polifenol- és mangántartalma révén a kognitív funkciókat is javíthatja, így a szellemi frissesség megőrzéséhez is hozzájárulhat. A gyümölcs továbbá gyulladáscsökkentő hatással bír, és a száj egészségének megőrzésében, a fogproblémák és szájüregi fertőzések tüneteinek enyhítésében is hasznos. 

(Forrás: femina.hu / fotó: pixabay.com)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign