Jump to content

Így diszkriminál egy cég

2019. 08. 21. 15:06

Nem mindenki volt elragadtatva az ötlettől.

Egészségpromotáló intézkedésnek nevezi a mexikói állami olajvállalat, a Pemex a szakszervezettel együtt kidolgozott, legújabb bónuszrendszerét.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy 5545 pesót, vagyis 287 dollárt (körülbelül 80 ezer forintot) kap bónuszban az a dolgozó, akinek a testtömegindexe nem haladja meg a 25-öt, illetve a csípőkörfogat is 90 centiméter alatt van férfiak esetén, ugyanez a paraméter nőknél csak 80 centiméter.

A 25 pont feletti érték már túlsúlyt, a 30 pontot meghaladó adat pedig elhízást jelez.

Az intézkedés nem aratott egyöntetű sikert, ugyanis szakértők elmondták, hogy a testtömegindexet befolyásolhatja a genetika és a környezet hatása is, ami ellen az ember nem tud mit tenni. Ezzel pedig a túlsúlyos emberek amúgy is létező megbélyegzését erősítik, arról nem beszélve, hogy a megaláztatás, kirekesztés csak fokozza az elhízást, nemhogy mérsékelné – írja a Bloomberg.

A Pemexnek azok a dolgozói, akik túlsúlyosak, de év végéig 10 százalékkal csökkentik testsúlyukat, szintén megkapják a bónuszt. Emellett a vércukor- és koleszterinszintre, valamint a vérnyomásra is vannak határértékek, szóval a fogyás önmagában még nem elég a pluszpénzhez.

A szakemberek inkább azt javasolják, egészséges életmódot bemutató előadásokat, ingyenes edzőterembérleteket adjanak a dolgozóknak, illetve készítsenek egészségesebb ételeket a menzán.

 

(Forrás: nlcafe.hu / fotó: pixabay.com)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign