Jump to content

Manipulatív főnök?

2020. 11. 18. 09:32

A nárcisztikus vezetők nagyon megnehezítik az alkalmazottak dolgát. Viselkedésüket általában nem könnyű tolerálni.

A nárcisztikus emberek általában hatalmas önbizalommal, erős önérzettel rendelkeznek, nehezen birkóznak meg a kritikával, hiányzik belőlük az empátia, és hajlamosak a manipulációra. A személyiségzavar kialakulásának hátterében számtalan tényező közrejátszhat, ezért nem szabad elítélni az ezzel küzdőket. Ám a felismerésük nagyon is lényeges.

Mivel rendkívül káros hatással lehetnek mások önértékelésére, magabiztosságára, és sokszor meg is sérthetik a környezetükben élőket, lényeges tisztában lenni a viselkedésük hátterében húzódó problémával. Akkor pedig különösen nehéz a helyzet, ha az illető főnöki pozícióban van. De pontosan honnan is ismerhető fel egy nárcisztikus vezető? Sorra vesszük a legfontosabb jeleket.

Csak elvár, de nem dicsér

Számukra a dicséret egyenlő a legyőzéssel, azzal, hogy más tehetségét, munkáját is elismerik, nemcsak a sajátjukat. Kevésbé jónak érzik magukat tőle, és attól tartanak, hogy túlságosan is erőssé, magabiztossá teszik ezzel az alkalmazottakat. Ezért is van az, hogy szinte sosem hallani tőlük pozitív visszajelzéseket: csak kiadják a feladatokat, elvárják a tökéletes munkát, de kedves szavakra senki sem számíthat cserébe.

Állandó kritika és helyreigazítás

Úgy érzed, remekül megoldottál egy feladatot, és semmi kivetnivalót nem találhat benne? Sajnos, ha nárcisztikus vezetőről van szó, ez egyáltalán nem biztos. Jellemző rájuk, hogy akármit is tesz az alkalmazott, próbálnak fogást találni rajta, és ha máshogy nem szólnak bele a munkájukba, akkor a legapróbb részletekre tesznek megjegyzéseket, javítási javaslatokat. Ezzel ugyanis megmutathatják, hogy történjék bármi, akkor is ők a legjobbak a cégnél.

Kiszámíthatatlanság

A hasonló személyiségzavarral küzdők viselkedése gyakran teljesen kiszámíthatatlan, sosem tudhatod, mire hogyan reagálnak majd. Néha egészen durván beszélnek a beosztottjaikkal, előfordul, hogy megalázzák, megsértik őket, míg máskor szokatlanul kedvesek vagy humorosak. Igazi hangulatemberek, viselkedésüket igen nehéz higgadtan tolerálni.

Ignorál, és learatja a babérokat

Sokszor igyekeznek azt mutatni, hogy az alkalmazottaik egyáltalán nem fontosak számukra, így előfordul, hogy teljes mértékben ignorálják őket, és nem válaszolnak a kéréseikre, kérdéseikre. Mindezt természetesen az erőviszonyok fitogtatása miatt teszik. Az sem ritka, hogy learatják mások helyett a babérokat, és olyan eredményeket mondanak a magukénak, amihez nem sok közük volt. 

Nem ismeri el a hibáit

Egy jó vezető elismeri, ha hibázott, és nem másokra fogja a ballépéseit, a nárcisztikus főnök viszont pontosan ezt teszi. Akármilyen baki történik, hárítja a felelősséget, és bűnbakokat keres önmaga helyett. Olyanokért veszi elő az embereit, amikben nem is volt szerepük, majd tőlük vár megoldást a problémás helyzetre.

(Forrás: femina.hu / fotó: pixabay.com)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign