Jump to content

Sok nőt érint a probléma

2021. 08. 25. 17:19

Menopauza, klimax, változókor - ez egy olyan szakasz a nők életében, új kihívások elé állítja őket. Ezeknek a kihívások számát jelentősen le lehetne csökkenteni, ha nem lenne még mindig tabu ez a téma, ha nem kellene szégyenkezni a változással együtt járó tünetek miatt. A döntéshozók és a munkáltatók is sokat tehetnek azért, hogy a változókorban lévő nők ne érezzék úgy, fel kell adni a karrierjüket, mert túl vannak a negyvenen.

„Bármilyen apró hibát vétettem, megkaptam, hogy biztosan a változó kor. Egyszer egyik tréner odajött hozzám, és elmondta, hogy aggódik, mert a negyvenes éveimben járok, és így nem tudok majd éjjeli műszakot vinni. Visszakérdeztem, hogy miért, és azt válaszolta, hogy a menopauza miatt majd nem tudok aludni, és folyton fáradt leszek” – mesélt a Guardiannek tapasztalatairól a most 51 éves Sukie Stratton, és van, akinek még nála is rosszabb élményei voltak„Gyereknek éreztem magam, mindig leszidtak. Ugye nem fogod tartani a határidőt, még egy bekezdést sem írtál bele ebbe a dokumentumba, mondogatták…Egyáltalán nem volt önbizalmam. Haszontalannak éreztem magam” – idézi fel ezt a nehéz időszakot Mara, aki egy nőgyógyászati műtét miatt korai menopauza lépett fel. 

Addig, amíg valaki meg nem tapasztalja, talán nem is sejti, hogy a menopauza vagy változókor hatásai milyen sok területre gyűrűznek át, hogy külön kihívások elé állítja a nőket a munka világában. Ehhez nyilván köze van annak is, hogy erről nem beszélünk, maguk az érintettek sem, így pedig nem könnyű felmérni, hogy pontosan milyen következményei lehetnek egy olyan folyamatnak, ami bizony része a női életnek, de azért az elmúlt években már készült néhány felmérés ezzel kapcsolatban.

Az egyik nagy telekommunikációs cég öt országból több mint ötezer nőt kérdezett meg arról, hogyan élik meg a változókort a munkahelyükön: három országban a nők egyharmada próbálja eltitkolni a menopauza tüneteit, mert félnek a megbélyegzéstől, és minél korábban jelentkeznek a tünetek, annál jobban vonakodnak attól, hogy segítséget, támogatást kérjenek: Nagy-Britanniában például a 44 éves kor alatti, de már menopauzás szimptómákkal küzdő válaszadók 63 százaléka próbálta elkerülni, hogy a munkahelyükön beszéljenek a problémájukról, kortól függetlenül, minden érintettet nézve viszont ez az arány 43 százalékra csökkent.

Talán ennél is megdöbbentőbb a kutatás, amit egy brit egészségbiztosító és egy HR-menedzsmenttel foglalkozó cég készített, felmérésük szerint a változó korban lévő, 45-55 év közötti dolgozó nők 59 százaléka számolt be arról, hogy a menopauza negatívan befolyásolja a munkájukat, és úgy becsülik, Nagy-Britanniában eddig 900 ezer nő hagyta ott a munkahelyét a klimaxos tünetek miatt. Ugyancsak 2019-ben Newson Health Menopauza és Jóléti Központ is publikálta saját felmérésének eredményeit: náluk a válaszadók több mint 90%-a úgy érezte, hogy a klimaxos vagy perimenopauzás tünetek befolyásolják a munkahelyi teljesítményét, és a nők egyharmada fontolgatta, hogy emiatt csökkenti a munkaidejét vagy akár otthagyja a munkahelyét. 

„Nem kényszerítettek arra, hogy hagyjam ott a munkahelyem, de úgy éreztem, nincs más választásom…Nem akartam eljutni arra a pontra, hogy valaki szóljon, hogy nem végzem rendesen a  dolgom. Úgy éreztem, nem vagyok képes ugyanolyan szinten végezni a munkámat, mint előtte” – ezt már a 46 éves Cara meséli, aki 2020 novemberében hagyta ott felsőoktatási állását a perimenopauza miatt. És, hogy miért nem kért segítséget? Azért, mert ő is szégyellte magát. Történik mindez úgy, hogy soha nem volt annyi 45 év feletti nő a munkaerőpiacon, a hét legiparosodottabb országban (G7) a nők ebben a korcsoportban a munkaerő 11 százalékát teszik ki, és az elmúlt három évtizedben folyamatosan nőtt a számuk. Magyarországon is érzékelhető a növekedés, és a menopauza hazánkban a középkorú női munkavállalók 60 százalékát érinti valamilyen formában.

(Forrás: nlcafe.hu / fotó: pixabay.com)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign