Jump to content

Ezek a növények kibírják

2021. 08. 26. 14:10

A következő növények mellett simán tervezhető akár kéthetes külföldi út is. Nem igényelnek sok törődést, öntözést, és attól sem kell félni, hogy elszáradnak, mielőtt hazaérnétek a nagy útról.

Egyáltalán nem kell aggódni, ha a következő szobanövények valamelyike megtalálható az otthonotokban. Nyugodtan magukra lehet őket hagyni akár több hétre is!

A viaszvirág vagy más néven porcelánvirág szereti a napfényt, de elviseli a közvetlen napsütést is. Emellett nem túl nagy a vízigénye: a cserép méretétől függően elegendő hetente, kéthetente locsolni őket. Csak arra kell ügyelni, hogy ilyenkor ne maradjon alattuk pangó víz. Ennyi az egész!

Itthon közismert és gyakori függő szobanövény a futóka. Érdemes ablak közelébe, de a direkt napsütéstől védett helyre tenni, locsolásával pedig jobb, ha valamelyest kiszárad a földje. Nyáron jobban oda kell figyelni rá, mert ha a cserepét éri a nap, akkor a növény gyorsabban kiszáradhat. Ugyanilyen fontos, hogy minél kisebb a cserép, a növényt annál gyakrabban kell öntözni vagy egyszerűen csak árnyékos helyet kell neki keresni a szoba egyik nyugodt, napfénytől védett sarkában.

A legénypálma, más néven Zamioculcas egy trópusi, évelő növény, ami leginkább annak köszönheti népszerűségét, hogy szép és strapabíró. Legszebben 18-26 fok között növekszik, ami azt jelenti, hogy a hűvösebb helyiségekbe és a túlfűtött lakásokba is alkalmas. A túlöntözést sárguló levelekkel jelzi, ilyenkor érdemes hagyni kiszáradni, és inkább kevesebb vizet adni neki. 

Havonta egyszer lehet tápoldatozni, de ezt akár el is hagyhatjuk. Szereti az erős, szórt fényt, de a nagyon sötét helyeken is jól érzi magát. Csak nyerni lehet vele!

Az anyósnyelv nem igényel különösebb törődést, jól tűri a száraz levegőt, a huzatot és a vízmentes időszakokat is. Csupán arra kell figyelnünk, hogy ne öntözzük túl, mert akkor könnyedén elpusztulhat. Elég havonta locsolni, de két öntözés között hagyjuk megszikkadni a földjét. Napos helyen, félárnyékban és árnyékban is elél, fényszegény körülmények között azonban megnyúlhat, túl erős fény hatására ugyanakkora a levelei megsárgulhatnak.

Ez a Mexikóban őshonos növény nemcsak nagyon mutatós, hanem a szárazságot is rendkívül jól tolerálja. Nem véletlenül: vastag szárában tárolja a vizet.

(Forrás: nlcafe.hu / fotó: pixabay.com)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign