Jump to content

Ezeket ne edd üres hassal

2021. 08. 21. 20:09

Tilos éhgyomorra fogyasztani őket, mivel így akár károsak is lehetnek a szervezetre.

Nemcsak az fontos, hogy az ember mit eszik vagy iszik, de az is, hogy mikor fogyasztja el azokat: egy rosszul megválasztott reggeli sajnos akár hosszan tartó panaszokat is okozhat.

Vannak ételek, amelyek kimondottan jót tesznek a szervezetnek nyitóétkezésnek: a zabpehely védi a gyomor nyálkahártyáját, rostban gazdag, a tojásételek pedig tele vannak fehérjével, hosszan eltelítenek. Ám akadnak olyanok is, amelyek ártalmasak a gyomorra, a vércukorszintre vagy a vérnyomásra is.

Éhgyomorra tilos ételek és italok

Nem csak az egészségtelen, túlzottan cukros ételek a problémásak: üres gyomorra fogyasztva még egyes, egyébként rendkívül egészséges és vitaminban gazdag ételek sem tesznek jót, ezért különösen ügyelj az időzítésre!

A paradicsom antioxidáns hatású likopintartalma révén védi a szív- és érrendszert, elősegíti a sejtek megújulását, ám magas savtartalma miatt éhgyomorra fogyasztva erős gyomorégést okozhat, különösen a refluxra hajlamosaknál. A citrusok fogyasztása magas C-vitamin- és karotintartalmuk miatt javasolt, ám semmiképpen nem éhgyomorra, különösen a gyomorsavtúltengésre hajlamosak számára, mivel savtartalmuk ugyancsak hozzájárul az erős, elhúzódó gyomorégéshez. Az édességek, feldolgozott cukrok fogyasztását is jobb kerülni, mivel fokozott inzulinválaszra késztetik a szervezetet, így terhelik a hasnyálmirigyet, növelve a cukorbetegség kockázatát, továbbá a máj működését is akadályozzák. Sok dietetikus a banán éhgyomorra való fogyasztásától is óva int. A magyarázat szerint a gyümölcs magas magnézium- és káliumtartalma ilyenkor megnövelheti az ásványi anyagok szintjét a vérben, felborítva az egyensúlyt, így pedig a pulzusra és a szívre is rossz hatással lehet.

(Forrás: femina.hu / fotó: pixabay.com)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign