Jump to content

Az érzelmi intelligencia fontossága

2021. 08. 23. 20:08

A magas érzelmi intelligencia az élet minden területére kihat. Ezekben a szokásokban mutatkozik meg a párkapcsolatokban.

Egy kutatás kimutatta, hogy azok a párok, akiknél a felek magasabb EQ-szinttel rendelkeznek, általában elégedettebbek a viszonyukkal. Az is elmondható a szakértők szerint, hogy akkor működnek a legjobban a hosszú távú kapcsolatok, ha a felek érzelmiintelligencia-szintje között nincsen túl nagy eltérés.

De honnan ismerhetőek fel a magas EQ-val rendelkező párok? A következő szokások erről árulkodnak.

Felismerik, kimondják és tisztelik az érzéseket

Jellemző rájuk, hogy nemcsak a saját, de partnerük érzéseit is felismerik, és egyáltalán nem félnek beszélni róluk. Akár pozitívakról, akár negatívakról van szó, megvitatják őket, és tiszteletben tartják azt, amit a másiktól hallanak. A haragot, a neheztelést, a csalódást is elfogadják, nem fojtják magukba, és ha megosztják a társukkal, képesek úgy kezelni mindent, hogy ne legyen belőle súlyos sértődés, esetleg hosszú vagy durva veszekedés. 

Aktívan hallgatják egymást

A magas érzelmi intelligenciával rendelkező párokra jellemző, hogy igazán aktívan hallgatják egymást, nem szakítják félbe a másikat, és mindig megfelelő módon reagálnak. Elérik, hogy megnyíljanak egymás előtt, és tudják, hogy partnerüknek mindig mindent elmondhatnak. 

Nem félnek a változástól, sőt keresik azt

A magas EQ-jú párok tudják, hogy a változás hozzájárul a szerelem és az izgalom életben tartásához. Nem félnek tőle, hiszen egyébként is az élet velejárója, sőt egyenesen keresik is. Megvitatják, mi az, ami hiányzik a viszonyukból, mi az, amire vágynak, mi az, ami szükséges lenne ahhoz, hogy még boldogabbak legyenek, majd pedig igyekeznek ezeket megvalósítani. Szívesen vágnak bele új kalandokba, melyek csak még szorosabbá teszik a kapcsolatukat.

Kerülik a bántó, mérgező viselkedést

Bár a veszekedések során elhangozhatnak olyan szavak, amelyeket később megbán az ember, a kiemelkedő érzelmi intelligenciájú párok kerülik ezeket. Akármin is vitáznak, fenntartják a kölcsönös tiszteletet: nem gúnyolódnak, nem fenyegetőznek, nem sértegetik egymást, és tartózkodnak minden egyéb mérgező, káros viselkedéstől. Ha mégis olyat tettek, amit nem akartak, nem félnek, nem szégyellnek bocsánatot kérni.

Megtalálják az örömöt a mindennapokban

Szintén jellemző rájuk, hogy a legapróbb, leghétköznapibb dolgokban is megtalálják az örömöt, igyekeznek az élet pozitív oldalát látni. Őszintén tudnak együtt nevetni akár még a saját hibáikon, ballépéseiken is, és rendszeresen szerveznek közös programokat, amelyek jobban összekovácsolják őket.

A fenti szokások egyébként tudatosan is beépíthetők a párkapcsolatokba, hiszen az érzelmi intelligencia remekül fejleszthető.

(Forrás: femina.hu / fotó: pixabay.com)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign