Jump to content

Időszakos depresszió

2020. 11. 08. 19:45

A járványhelyzet miatti korlátozások és bizonytalanságok a mentális egészséget is veszélyeztethetik.

Az ősz nem csak a színesedő leveleket és a rövidebb nappalokat hozza el, sokaknál ebben az évszakban jelentkezik a szezonális affektív zavar, más néven a szezonális depresszió.

Számukra számos nehézséget hordoz ez az időszak, akár a mindennapi feladatok elvégzését is gátolhatja - nem pusztán szomorúságról van tehát szó. A szakértők pedig figyelmeztetnek: idén többeket és komolyabban érinthet a zavar.

A járvány ronthat a helyzeten

A szezonális depresszió a depresszió egy fajtája, amely ciklikus ingadozást mutat, minden évben közel azonos időszakban, általában az őszi és a téli hónapokban jelentkezik, amikor jóval kevesebb a napfény. Mivel jellemzően télen a leggyakoribb, téli depressziónak is nevezik. A tavasz érkeztével a tünetek enyhülése várható. A világosabb órák számának csökkenése beleavatkozhat a szervezet biológiai órája, a cirkadián ritmus működésébe, és több kutató az agy kémiai egyensúlyának felbomlását is a lehetséges kiváltó tényezők közé sorolja, ám a pontos okok nem ismertek. Ritkábban ugyan, de az is előfordulhat, hogy valaki tavasszal és nyáron tapasztalja a tüneteket. 

Az idei évet az élet minden területén jelentősen befolyásolta a Covid-19. A járványhelyzet sokaknak óriási stresszforrást jelentett, és jelent még most is, akkor is, ha egyébként nem kapták el a vírust. A Healthline-nak nyilatkozó szakértők egybehangzó véleménye szerint a szociális távolságtartás, a szabadidős tevékenységek korlátozása és az otthoni munkavégzés mind súlyosbító tényezők lehetnek a szezonális depresszióval élők számára.

Itthon is többen javasolták, hogy a szociális, társadalmi távolságtartás helyett a fizikaira kéne helyezni a hangsúlyt, utóbbi ugyanis nem feltételezi, hogy megbomlana a családtagokkal, közeli ismerősökkel való kapcsolat. Az elszigetelődés és a pandémia miatt kialakult bizonytalanság a mentális egészséget veszélyezteti.

Figyelmeztető jelek

A szezonális depresszió jeleire sem szabad legyinteni, ugyanis segítség nélkül az érintettek tartós depressziós epizódokat, súlyos szociális elszigeteltséget, a mindennapi, például munkahelyi feladatok nehezítettségét élhetik át. A tünetek változatosak lehetnek, az alábbiak jellemzők:

  • tartós rossz hangulat, szomorúság,
  • érdeklődés elvesztése a korábban kedvelt tevékenységek iránt,
  • változások az étvágyban, általában fokozottabb étvágy, szénhidrátok utáni sóvárgás,
  • változások az alvásban, megnő az alvással töltött órák száma,
  • energiaszint csökkenése,
  • koncentrációzavar, döntéshozás nehezítettsége,
  • társas kapcsolatok hanyagolása,
  • önvád, borús jövőkép,
  • ingerlékenység.

Fiatal felnőtteknél, főleg nőknél, illetve olyan személyeknél, akiknek a családjában már előfordult a megbetegedés, magasabb a szezonális depresszió kialakulásának kockázata. Amennyiben valaki a környezetében élő embereknél hasonló jelekre lesz figyelmes, mindenekelőtt érdemes biztosítania a figyelméről és támogatásáról, valamint beszélgetnie vele a lehetséges kezelési módokról, ha szükséges, felkutatni azokat. Fontos szem előtt tartani, hogy az illető nem vidítható fel egy csapásra, sok esetben nem jelent segítséget, ha pusztán szabadidős tevékenységekre buzdítják. 

(Forrás: femina.hu / fotó: pixabay.com)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign