Jump to content

Ezt edd az ellenállóbb immunrendszerért

2020. 09. 28. 20:25

Az őszi hónapokban érdemes minél több antioxidánsokban gazdag élelmiszert fogyasztani, hogy az immunrendszer ellenállóbb legyen.

Az egészség megőrzése, az immunrendszer erősítése, a stressz negatív élettani hatásainak csökkentése mindig fontos, de vannak helyzetek, időszakok, amikor ez különösen sokat számíthat.

Gyakran lehet hallani a szervezetben keletkező szabad gyökökről, amelyek nagy mennyiségben sejtkárosító hatásúak. Például stressz, dohányzás, betegségek hatására ezek mennyisége megemelkedhet, ilyenkor kerülnek képbe az antioxidánsok, amelyek visszafoghatják őket. A szervezet is termel antioxidánsokat, de idős korban ezek hatásfoka, mennyisége csökkenhet. Sok esetben érdemes ezeket pótolni. 

Mik az antioxidánsok, és miért hasznosak?

A szervezetnek az elfogyasztott táplálék energiává alakításához oxigénre van szüksége. Ennek hiányában nem tudna életben maradni. A tápanyagok energiává alakítása, elégetése, illetve a keletkező energia elraktározása során oxidációs termékek, úgynevezett szabad gyökök is keletkeznek.

(Forrás: femina.hu / fotó: pixabay.com)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign