Jump to content

Nagy koffein-körkép

2020. 09. 03. 10:36

Miben van több koffein, egy bögre kakaóban, vagy egy csésze koffeinmentes kávéban? Egy fél tábla étcsokiban, vagy egy doboz kólában? Cikkünkből kiderül.

Rengeteg dolgot rosszul tudunk a koffeinről. Sokan azért nem engedik a gyerekeket kólát inni, mert úgy vélik, nem csak a cukor, hanem a koffein is túl sok benne. Egy doboz kólában valóban 30 mg koffein található, ami csak akkor sok, ha nem tudjuk, hogy egy tábla étcsokiban akár 80 mg is megtalálható belőle. Szerencsére azok a gyerekek, akiket még féltenek a szüleik a koffeintől, inkább a tejcsokoládéra szavaznak, amiben viszont csak 20 mg található táblánként.

Hogyan működik a koffein?

A koffein az elfogyasztása után körülbelül húsz perccel kezdi stimulálni a szervezetünket. Egyénenként változó, de a hatása órákig is eltarthat. A koffein kiürülését a szervezetből a felezési idejével mérik, amit átlagosan négy órában határoztak meg. A koffeint, csakúgy, mint bármelyik másik stimulálószert, túl lehet adagolni, ebben az esetben szédülést, hasmenést, hányingert, és gyakori vizelési ingert tapasztalhatunk, bár sokan akár egy kávé után is éreznek hasonló tüneteket.

Mennyit ihatunk?

Az ajánlott napi maximum bevitel felnőtteknél az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) 2015-ben meghatározott mennyisége szerint 400 mg, de fontos, hogy egyszerre ne vigyünk be 200 mg-nál többet.  Ez azt jelenti, hogy alkalmanként egy-egy félliteres energiaital is megengedett, de semmiképp nem rendszeresen.

Akik a reggelt egy jó erős eszpresszóval szeretik indítani, és úgy gondolják, hogy a sötétebbre pörkölt kávé erősebb, van egy rossz hírünk. A kávébab a pörkölése során veszít a koffeintartalmából, és minél tovább pörkölik, annál kevésbé lesz élénkítő a hatása. Éppen ezért nehéz pontosan megmondani, hogy egy csésze kávé mennyi koffeint tartalmaz, mert függ a pörköléstől, a kávé mennyiségétől, és a főzés idejétől, sőt módjától is. Egy eszpresszó valahol 50 és 180 mg közötti koffeinnel növeli a napi bevitelünket.
 
Teaszaküzletekben sokan azért keresik a zöldteákat, mert úgy tudják, koffeinmentesek. Ez messze nem igaz, egy csésze akár 40 mg koffeint is tartalmazhat, ami a feketetea koffeintartalmának valóban csak körülbelül a fele, de messze nem nulla.

A képzeletbeli dobogó csúcsán természetesen az energiaitalok állnak. Elnézve az iskolába igyekvő tinik tömegét, akik szinte a villamosra se képesek fellépni, amíg nincs a kezükben egy energiaital, jogosan aggódunk. Ezek a stimulálóitalok ugyanis 2,5 decis kiszerelésben indultak, de manapság már a fél literes kiszerelés is pont olyan gyakori, mint a fele akkora. Egy nemzetközi kutatás kimutatta, hogy gyakran az energiaitalok miatt vesztik életüket egészséges fiatalok hirtelen szívhalál következtében, ezek az italok ugyanis súlyosbíthatják az addig rejtett szívbetegségeket.

(Forrás: nlcafe.hu / fotó: pexels.com)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign