Jump to content

Nincs több idősáv

2020. 06. 23. 11:08

A vásárlási idősávot feloldották, de a maszkviselés szabályait továbbra is be kell tartani.

98 nap után véget ért a veszélyhelyzet, eltörlik a vásárlási idősávokat - jelentette be Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón. A Miniszterelnökség vezetője reményét fejezte ki, hogy nem tér vissza a koronavírus, jelezte ugyanakkor, a második hullám reális veszély. Közölte, a mostantól érvényes járványügyi készültséget hat hónapra hirdették ki, és háromhavonta vizsgálják felül.

Gulyás Gergely elmondta, a maszkhasználat szabályai továbbra is érvényesek, de úgy látják, ez elegendő védelmet biztosít az időseknek. Az operatív törzs továbbra is működik, és a kórházak irányítási rendje is változatlan. Hangsúlyozta: az Európai Bizottság azt javasolta - és a kormány álláspontja is az -, hogy mihamarabb lehetővé kell tenni a határok átjárhatóságát az uniós tagállamok között.

Készülni kell a járvány második hullámára

A miniszter kifejtette: a védekezés első szakaszán túl vagyunk, és ha mindenki továbbra is betartja az intézkedéseket, csökkenni fog az aktív fertőzöttek száma, de ha ebben változás lesz, szigorításokra lehet szükség.

Úgy vélte, ha lesz második hulláma a járványnak, arra a várakozások szerint szeptemberben, októberben kerülhet sor. A nyári meleg várhatóan lassítja a járvány terjedését, így azzal számolnak, hogy az aktív fertőzöttek száma összességében csökkenni fog a következő hetekben, ezért is fontos a megmaradt intézkedések betartása - közölte.

Mi következik most?

Az egészségügyre vonatkozó kérdésekre válaszolva elmondta: felkérték az Emberi Erőforrások Minisztériumát, hogy mérje fel, milyen kórházi finanszírozási igény merül fel a koronavírus-járvány miatt elmaradt műtétek pótlásával kapcsolatban. Mint mondta, a kormány készen áll arra, hogy az elmaradt beavatkozások anyagi feltételeit biztosítsa. Jelezte: a 65 év feletti orvosok foglalkoztatásához nincs szükség külön engedélyre, ők is részt vehetnek a kórházi munkában.

(Forrás: femina.hu / fotó: pixabay.com)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign