Jump to content

Mit tehet a főbérlő?

2020. 06. 22. 11:06

A tulajdonosnak nincsenek határtalan jogai az albérlőjének kiadott lakás felett.

A főbérlő és az albérlő között könnyen alakulhatnak ki vitás kérdések, melyekben a tulaj esetenként jogtalanul próbálja az akaratát érvényesíteni lakója felett. Kinek van több joga egy albérletben?

Az albérlet a lakó otthona, de a lakást kiadó tulajdona. Mindkét fél úgy érezheti, az ő szava erősebb az ingatlanban, ami konfliktusokhoz vezethet.

A felmerülő kérdések tisztázásában elengedhetetlen egy alapos és minden részletre kitérő albérleti szerződés, amit a későbbiekben is alapul lehet venni. Ennek értelmében a lakóé lesz az ingatlan használatának joga:

Lakásbérléskor mindenképp érdemes bérleti szerződést kötni, nemcsak szóban, hanem írásban is, és ebben tisztázni és rögzíteni a feltételeket, már csak azért is, mivel a jogszabályi rendelkezések szerint a lakás bérbeadásának az érvényességéhez szükséges a szerződés írásba foglalása. Lényeges kérdés a bérleti jogviszony kezdete, a birtokbaadás. Onnantól kezdve, hogy a bérlő használja szerződés szerint a lakást, már ő jogosult erre, és nem a lakás bérbeadója. Persze azt nem jelenthetjük ki, hogy a bérlő „bármit” tehet az ingatlanban, ugyanis nyilván nem. A bérlő rendeltetésszerű használatra jogosult, és lakhat a lakásban, és ez vonatkozik a bérlővel egy háztartásban élőkre is - magyarázza dr. Dobozy Lilla.

Bár a főbérlő úgy gondolhatja, tulajdonosként nem kell figyelembe vennie az albérlője szavát, ez egyáltalán nincs így. Egyszerűen fogalmazva, a lakás bérbeadásától kezdve mind a bérlőt, mind a tulajt korlátozzák, de meg is illetik bizonyos jogok. Nagyon fontos a jó kommunikáció és a jogokat tiszteletben tartó együttműködés a két fél közt.

Mit nem tehet meg a tulajdonos?

Lakáskulcstól a kiadásokig sorra vettünk néhány dolgot, amit nem tehet meg a tulajdonos.

- Bemehet a lakásba a tulaj, ha a lakó nincs otthon?

Nem. Nagyon rendkívüli esetek felmerülhetnek, amikor nincs idő értesíteni előzetesen a bérlőt, és az eset azonnali elhárítást igényel, például tűzeset, csőtörés esetén, de természetesen itt is elvárható a tulajdonostól, hogy haladéktalanul értesítse a bérlőt. Ilyen eseteket leszámítva előzetes értesítés nélkül a tulajdonos nem jogosult bejárni a lakásba.

A bérbeadó ugyanakkor nincs kizárva a lakásból. Természetes és érthető igény a részéről, hogy lakása állapotát időről időre ellenőrizze. Ehhez az ügyvéd szerint joga van:

- A Lakástörvény feljogosítja a tulajdonost, hogy a rendeltetésszerű használatot, valamint a szerződésben foglalt kötelezettségek teljesítését évente legalább egyszer vagy a szerződésben meghatározottak szerint évente több alkalommal - a bérlő szükségtelen háborítása nélkül - ellenőrizze.

(Forrás: femina.hu / fotó: pixabay.com)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign