Jump to content

Ezt idd edzéshez

2020. 06. 13. 11:03

Ez a különbség a víz és az izotóniás ital között.

A fogyókúra szerves része a vízfogyasztás, hiszen dehidratáltság esetén minden lelassul a szervezetben, az anyagcsere sem működik rendesen, ami szabotálja a zsírégetést. A megfelelő folyadékpótlás nem csak az étvágy elnyomására nagyszerű megoldás, de segíti a nátrium vagy a salakanyagok könnyebb távozását is.

 

A fogyókúrázók jó része csak az ajánlott vízmennyiség nagyjából felét fogyasztja el, ami közrejátszhat abban is, ha nem indul be a diéta mellett a fogyás. A folyadékigény testsúlytól, nemtől, kortól, aktivitási szinttől és testzsírszázaléktól is függ, de átlagosan napi 2 és fél liter tiszta, szénsavmentes víz fogyasztása javasolt. A legegyszerűbben úgy számolhatod ki, hogy a saját testsúlyod elosztod 30-cal. Ebben az esetben egy 70 kilós nőnek napi 2,3 liter folyadék az optimális.

Az edzések alatt nemcsak a folyadékpótlás megfelelő mennyiségéről, de minőségi pótlásáról is érdemes gondoskodni. A folyadékbevitel alapját mindenképp a tiszta víz adja, de vannak olyan speciális sportitalok, amelyek az izzadással eltávozott vizet, sókat és fontos ásványi anyagokat pótolják. Ilyenek az izotóniás italok is, amelyek a test sejtjeinek ásványianyag-összetételével megegyező mennyiségben tartalmazzák az elektrolitokat, így optimális választás a jó teljesítmény fenntartása és teljesítménynövelés, a hatékonyabb fogyás és izmosodás szempontjából is.

Az izotóniás italok nátriumot, káliumot, magnéziumot és cinket tartalmaznak, utóbbi fokozza a szénhidrátok hasznosulását a szervezetben, és részt veszt a zsíranyagcserében. Bizonyos sportitalok B1-, B2-, B6-vitaminokban gazdagok, ugyanakkor koffeint és szénsavat nem tartalmazhatnak, előbbi a dehidratáltság elkerülése végett, utóbbi pedig azért, hogy a szénsav ne kezdje ki a gyomorfalat.

Ezenkívül egyszerű szénhidrátokat - glükózt - tartalmaznak, amire akkor van szükség, ha a szervezetnek gyors energiapótlásra van szüksége, ez lassabban is emeli a vércukorszintet. Sportterhelés vagy egy futóverseny során optimális választás egy izotóniás ital, éppen ezért közvetlenül az edzés előtt, közben vagy a testmozgás végén fogyassz belőle.

 
Az élsportolók által is kedvelt izotóniás italok akkor fejtik ki hatékonyságukat, ha több mint 50-60 perces edzéseket végzel. Mivel mellékhatása nem ismert, gyerekek hatéves kortól fogyaszthatják, és a mennyiség sincs korlátozva.  
(Forrás: femina.hu / fotó: pixabay.com)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign