Jump to content

Tévhitek a kutyákkal kapcsolatban

2019. 12. 19. 13:22
Sokan félnek attól, hogy otthonukban kutyát tartsanak. Annyi a tévhit a lakásban tartott ebekkel kapcsolatban, hogy megkerestünk egy profi kutyatrénert, aki részletesen elmondta, mi igaz a félelmekből, és mi nem.
 

A cuki kiskutyáktól a macskaszerű, ruhába öltöztetett kedvenceken át a medvetermetű ebekig mindenféle kutyával találkozunk az utcán. Egyre több a kutyabarát hely, a kutyabarát kávézó, kutyabarát park és kutyával is bérelhető lakás is – mégis ugyanazokat a kérdéseket teszik fel az emberek a kutyásoknak, mint mondjuk 20-30 éve.

„Mára nagyon megugrott a városi kutyatartók száma, ami egyfajta társadalmi és életmódbeli változást is hoz magával, de leginkább felveti a kérdést: való-e kutya a lakásba?  – mondja Dalia Szandra kutyatréner. – Nos, ősvárosiként és régi városi kutyatartóként bátran mondhatom, hogy igen, sőt! Nagyon jó hatással lehet az életünkre egy kutya jelenléte, és a városban is tudunk számára boldog életet biztosítani.”

Ennek jegyében Szandra segítségével egybegyűjtöttünk pár tévhitet a lakásban tartott kutyákkal kapcsolatban, amelyektől a tréner szerint időszerű lenne elbúcsúzni.

1. Reggel korán kell kelni, és rendszeresen sétáltatni kell 

„Ez ugyan nem tévhit, de elsőre ijesztő tény lehet – pedig valójában igazán hasznos dolog. Ahogy összeszoktok, és kialakul a napi rutin, az nemcsak a kutyára, rád is jó hatással lesz: beállítja a napi ritmusodat, a sétával könnyebben indul a nap, többet fogsz mozogni, és energikusabb leszel. Pár hét, és észre sem veszed, annyira beépül a mindennapjaidba, sőt várni fogod, mikor szabadulhatsz vele ki végre!”

2. Állandóan mindenki leszólít majd

„Bár tényleg vannak kedves nénik és gyerekek, akik megcsodálják kedvencedet, a legtöbben alapvetően kerülik a kutyásokat. Ugyanakkor a kutyatartás remek kapcsolatépítési lehetőség más gazdikkal: keresd meg a helyi kutyasétáltatós közösséget, kérdezz tőlük, ossz meg tapasztalatokat, és rendkívül gyorsan nagyon jó ismeretségekre tehetsz szert. Nem egy régóta tartó barátságról és párkapcsolatról tudok, ami kutyasétáltatással kezdődött.”

3. Kutyaszőr és kosz mindenhol

„Én már nem egyszer megfogadtam, hogy veszek egy pólót, amin az áll, »kutyás vagyok, nem igénytelen«, de trénerként az ember tényleg összekoszolja magát – városi kutyatartóként maradhatsz ugyanúgy sportosan divatos a sétáknál. A szőr pedig inkább vedlési időszakokban ad egy kis nehézséget, de takarítással könnyen kordában tartható. Immár vidéki kutyásként sokkal többet kell küzdenem az udvarról behozott sárral, mint anno a harmadik emeleti lakásban.”

4. Nem tudsz elutazni sehova

„Már hogyne tudnál? Sőt választási lehetőséged is van! Vagy viszed magaddal a kedvencedet, mivel már számos kutyabarát szálloda van Magyarországon is, vagy megbízol egy szittert! Bizony, már rengeteg kutyafelvigyázó létezik, akiknél ott hagyhatod őt pár napra.”

5. Mindent szétszed a lakásban

„Ha hagyod! A legtöbb ilyen esetben csupán enyhe energiatúltengéssel küzdő kutyáról van szó, akit egyszerű trükkökkel le tudsz fárasztani, és míg te szorgosan dolgozol, ő egész nap durmolni fog!”

6. Kutyaiskolába kell járni

„Nem kell, senki nem fog rád fegyvert, hogy menjél el suliba, különben rossz gazdi vagy. Viszont rengeteget nyerhetsz a tanulással. Nemcsak a kutyád lesz okosabb, de te is fejlődsz. Azt szoktam mondani, hogy a kutyák a legjobb terapeuták: megmutatják, mi a valódi bajod, és hogyan tudsz rajta túllépni, hogyan tudod növelni az önbizalmadat és fejleszteni önmagad. Ha egyszer elkezded, abba sem tudod hagyni, jönnek az »aha« élmények egymás hegyén-hátán! Április 28-án, vasárnap tartunk egy kutyás egészség- és életmódnapot az Andrássy út 98. alatt található MagNet Közösségi Házban, ott mindenki hasznos információkat szerezhet a kutyaneveléssel kapcsolatban.”

(Forrás: nlcafe.hu / fotó: pixabay.com)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign