Jump to content

Mire figyelmeztet a hajhullás?

2019. 07. 24. 14:45

A bőr és a haj is jól láthatóan mutatja, ha nincs elég biotin a szervezetben.

A más néven B7- vagy H-vitaminként emlegetett biotin ugyanúgy nélkülözhetetlen a szervezet számára, mint mondjuk a C- és a D-vitamin. Részt vesz a zsír-, a fehérje-, valamint a szénhidrát-anyagcserében, de, mivel a test csak rövid ideig tudja tárolni, fontos a rendszeres pótlása megfelelő és változatos étkezéssel vagy táplálékkiegészítőkkel. Ha ez nem történik meg, számtalan kellemetlen tünetet produkálhat a hiánya.

Az első figyelmeztető jel lehet a kezdetben gyengébb, majd erősebb hajhullás, de a hajszálak vége is töredezetté, szárazzá válhat. Szintén előfordul, hogy a szemöldök és a szempillák ritkulnak meg látványosan, valamint a körmök is mutathatják a problémát: elgyengülnek, elvékonyodnak, és könnyen letörnek. Biotinhiányos állapotban a száraz korpa egyaránt megjelenhet.

A bőr gyakran kiszáradással vagy túlzott zsírosodással reagál az alacsony H-vitamin-szintre. Emellett egy idő után bőrgyulladás is kialakulhat, valamint vörös kiütések szintén megjelenhetnek, főleg a szemek, a száj és az orr körül. Az ekcéma, az akné, a dermatitisz egyaránt utalhat erre a problémára, ugyanúgy, ahogy a nyelv gyulladásai.

(Forrás: femina.hu / fotó: pixabay.com)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign