Jump to content

Nem figyelünk eléggé az életmódunkra

2019. 04. 30. 19:29

Ijesztő, hogy fiatal felnőtteket, sőt olykor kicsi gyerekeket diagnosztizálnak olyan betegségekkel, mint például a kettes típusú diabétesz. A magas vérnyomás és a szívroham sem a „nyugdíjasok betegsége” ma már. De mit rontunk el?

Sokszor szeretnénk a génállományunkat hibáztatni minden, az egészségünket érintő (negatív) dologért. Sajnos van, hogy valóban a génjeinkbe vannak kódolva bizonyos betegségek, ám életmódunkkal mi magunk is előidézhetjük kialakulásukat. Ilyenek lehetnek például a következő betegségek:

  • diabétesz
  • koleszterinszint-emelkedés
  • magas vérnyomás
  • érelzáródás, keringési zavarok, agyvérzés
  • szívroham
  • rák
  • elhízás
  • stressz, depresszió

Ijesztő belegondolni, hogy mindennapi döntéseinkkel akár meg is betegíthetjük magunkat. Ugyanakkor óriási lehetőséget is kapunk a kezünkbe, hiszen így arra is képesek vagyunk, hogy megelőzzük a betegségeket, vagy hogy a már kialakult betegségeket akár visszafordítsuk.

Magyarországon az utóbbi 15 évben gyakorlatilag a duplájánál is nagyobbra nőtt a regisztrált cukorbetegek száma, és magas vérnyomással is többen küzdenek a KSH legutóbbi egészségi állapotot felmérő kutatása alapján. (És rengetegen vannak azok is, akiket hivatalosan nem is diagnosztizáltak a betegséggel, de szenvednek benne.)

Szerettük volna mélyebben is körbejárni a témát, illetve kíváncsiak voltunk, hogy mik azok a konkrét lépések, amiket a saját egészségmegőrzésünk érdekében tehetünk. Segítségül hívtuk hát dr. Márky Ádámot, aki az Amerikai Életmódorvostani Társaság tagja, a hazai Longevity Projekt egyik alapítója, életmódorvostani szakorvos, emellett pedig „hobbiból” a mentőszolgálatnál is dolgozik, így mind a mai napig testközelből tapasztalja meg az életmódunk okozta károkat.

A táplálkozás az egészségünk alappillére, a legfontosabb befolyásoló faktora. Ez egy olyan dolog, amit nagyjából mindenki legalább háromszor megcsinál egy nap. Sokkal tudatosabbnak kellene lennünk azzal kapcsolatban, hogy mit eszünk meg. Sokszor megállunk annál a ténynél, hogy ha sokat eszünk, akkor elhízunk, de ez így kevés. Meg kellene néznünk, hogy amit eszünk, az mennyire feldolgozott, mennyi a feleslegesen bevitt kalória és egyéb adalék, amiben nincs semmilyen hasznos anyag a szervezetünk számára, ami kvázi csak hizlal, és emellett mennyi hasznos rostot, vitamint, ásványi anyagot tartalmaz az adott élelmiszer. Ha ezeket figyelembe vesszük, akkor arra a következtetésre juthatunk, hogy a teljes értékű, nagyrészt növényekből álló táplálkozás a legoptimálisabb számunkra, hiszen amellett, hogy bevisszük a szükséges vitaminokat, rostokat, ásványi anyagokat, hozzájárulunk a krónikus betegségek megelőzéséhez, akár gyógyításához is. (Ha már kialakult betegségről beszélünk, akkor a saját orvosunk tanácsát minden esetben kérjük ki!)

(Forrás: nlcafe.hu / fotó: pixabay.com)