Jump to content

Ezért nem fogysz tovább

2019. 04. 30. 19:32

Sergio Pedemonte személyi edző nem a levegőbe beszél, 50 kilót fogyott, miután rájött, hol hibázik a fogyókúrája során. Lehet, hogy te is elköveted ezeket a hibákat?

Pedemonte hamburgerdiétájának köszönhette, hogy felszaladt rá 50 kiló súlyfelesleg, amitől aztán nagyon nehezen tudott csak megszabadulni. Az első 10 kiló még könnyen lement, de a többi ragaszkodott hozzá, mintha muszáj lenne. Akkoriban azt az életmódot követte, amit a többiektől látott az edzőteremben: éheztette magát, és csak bizonyos izomcsoportokra koncentrált edzések közben. Aztán rájött, hol hibázott, aminek az eredménye újabb 40 kiló mínusz lett.

A tanácsai egyértelműek, gyakorlatiasak, úgyhogy ha te is küzdesz a fogyással, érdemes hallgatni rá.

1. Túl sok protein

Nagyon divatosak a proteinturmixok, de Pedemonte szerint ezeket sem lehet korlátlanul inni, sőt a csirkemellben lévő proteinnel is számolni kell, amikor összeállítod az étrendedet. Egy étkezésre 20-30 gramm protein ajánlott maximum, két csirkemellben pedig már 62 gramm protein található. Segíthet a számolásban bármelyik kalóriaszámláló app, amelyet letölthetsz a telefonodra, és megtervezheted előre az étkezéseidet.

2. A szénhidrátok körüli keveredés

Nem mindegy, hogy milyen szénhidrátot eszel. Egy szelet fehér kenyér nem ugyanaz, mint egy tányér édesburgonya, még ha kalóriában hasonlóan is állnak. Az egyszerű szénhidrátok, mint a kenyér, ugyanis gyorsabban felszívódnak, és hamar újra éhes leszel utánuk, míg az összetett szénhidrátok, mint az édesburgonya, hagynak időt a szervezetnek az emésztésre.

Pedemonte javaslata szerint az egyszerű szénhidrátokat – idetartoznak a gyümölcsök is – edd edzés előtt, vagy ha már nem ettél semmit 2-4 órája, összetett szénhidrátokat – itt vannak a zöldségek – edzés után 30-45 perccel fogyassz.

3. Nem mozgatsz meg minden izomcsoportot

Az edző szerint az a legjobb, ha hetente 2-5 alkalommal minden izomcsoportot megmozgatunk. Nem kell ehhez edzőteremben izzadni, és még órák sem kellenek hozzá a napjaidból, csak pár gyakorlat 8-12 ismétléssel, a gyakorlatok között másfél perces szünettel.

4. Összekevered a csaló étkezést a csaló nappal

Nincs azzal probléma az edző szerint, ha néha megtöröd a diétát, hiszen emberből vagy, de ha egy egész napot azzal töltesz, hogy pizzát eszel habos krémessel, akkor feleslegesen küzdöttél a hét többi részében. Pedemonte azt mondja, hogy hetente egy csaló étkezést engedj csak magadnak, és ne egy egész napot, mert attól akár még hízásnak is indulhatsz.

5. Kihagysz étkezéseket

Ha a tested már beállt arra, hogy bizonyos időpontokban eszel, akkor nem szabad megtörni a rendszert, mert a szervezeted úgy érezheti, hogy éhínség van, és a következő étkezést még jobban fogja raktározni, csak a túlélés érdekében. Koncentrálj inkább arra, hogy az adagokat csökkentsd, azzal többet érsz el, mint az étkezések kihagyásával.

6. Addig eszel, amíg tele nem leszel

Öreg hiba, ha jóllakottra eszed magad, legalábbis Pedemento szerint ezt nem szabad hagyni, ha fogyni akarsz. Igaz, hogy az elégedettségérzet jelentősen csökken, ha sosem érzed azt, hogy jól vagy lakva, de hát valamit valamiért. A tanácsa szerint egyértelműen a zöldségekkel tudod kontrollálni a szénhidrátmennyiséget a tányérodon, például ne 85 százalék tésztát szedj, hanem csak 35 százaléknyit, a többi részen legyen zöldség és hús. Ez a sikeres fogyáshoz elengedhetetlen trükk.

7. Nem alszol eleget

Már sokszor olvashattuk tanulmányokban, hogy ha eleget alszunk, akkor a fogyás is könnyebben megy. A kipihent szervezet nem éhezik annyira kakaós csigákra, és még könnyebben rávehető a mozgásra is. Ha pedig mindennap egészségesen étkezel, és mozogsz mellé, akkor garantáltan sikeres lesz a fogyás.

(Forrás: nlcafe.hu / fotó: pixabay.com)