Jump to content

Ápold az arcod harminc felett is

2020. 07. 22. 13:31

Egészen mást jelent a tavaszi és nyári szépségápolás, néhány dologra már csak bőröd egészsége miatt is érdemes odafigyelni.

Az arc- és testápolás a nyári melegben egészen mást jelent, mint az év más szakaszaiban. Függetlenül attól, hogy sminkelünk-e, vagy sem, sok kozmetikumot használunk, vagy csak minimálisat, vannak dolgok, amiken csupán kényelmi okból is érdemes változtatni. Szerencsére mindez könnyen kivitelezhető, a legjobb pedig, hogy nem kell semmit sem kidobni, inkább csak őszig félretenni, mikor újra enyhülni kezd a jó idő.

ABBAHAGYNI

1. Radírstop

A szemcsés arcradírok, dörzsis arclemosók, maszkok nem épp a legjobbak, ha kíméletesen szeretnénk hámlasztani a bőrünket, nyáron pedig pláne érdemes kerülni őket. A napsugárzás olyan pluszigénybevételt jelent, ami mellé semmi szükség rá, hogy a pici szemcsék még mikrosérüléseket okozzanak, vagy durván lecsiszolják az éppen megpirult bőrt. Ezeket tehát tegyük félre, és ha egy kis bőrfrissítésre vágyunk, vegyük célba a jóval kíméletesebb kémiai hámlasztókat. Na persze azokból sem mindegy, melyiket.

2. Nem nyárkompatibilis hámlasztók

A kémiai hámlasztók közül ugyanis nyáron érdemes az úgynevezett BHA és PHA típusokat használni, az AHA változatokat pedig legalább a nyaralás előtt már egy héttel félretenni. Az AHA hámlasztók ugyanis érzékenyebbé teszik a bőrt a napsugárzással szemben, ami ellen egy átlagos nyári napon a megfelelő mennyiségű fényvédő még tökéletesen véd, intenzív napozás esetén azonban inkább ne használjuk őket. BHA és PHA hámlasztók esetén ilyen gond nincs, így a tuti biztos megoldás az, ha a nyári időszakra közülük szerzünk be egyet, az AHA-sat pedig abbahagyjuk.

3. Retinolt csak okosan

A retinol számít manapság az egyik legbizonyítottabb és leghatásosabb anti-aging hatóanyagnak, ezért sokaknak szerepel az arcápolói között valamilyen retinolos készítmény. Érdemes azonban tudni, hogy a retinol növeli a bőr fényérzékenységét, ezért nyáron a megfelelő fényvédelem még inkább fontos a használata mellett. A legjobb az, ha a reggeli arcápolók sorából kivesszük a retinolos szérumot, és áttesszük az esti rutinba (napközben a fényvédő ekkor is kell!), vagy ha bizonytalanok vagyunk benne, hogy elég fényvédőt kenünk-e az arcunkra, egyszerűen csak ne használjuk az ősz beköszöntéig. 

LEVÁLTANI

1. Krém helyett gél

Arckrémből még a száraz bőrűeknek is érdemes nyáron egy könnyedebb, vizes alapú, géles vagy folyékony (fluid) változatot használni, mert ezek észrevétlenül felszívódnak, miközben gondoskodnak a bőr hidratáltságáról, és a melegben sem lesz tőlük ragacsos az arcunk. Zsíros bőrűek arckrémüket akár el is tehetik a legmelegebb napokon: egy hidratálóesszencia vagy hidratáló arcpermet elegendő hatóanyagot juttathat az arcbőrbe.

2. Rétegezési szabályok

(Forrás: nlcafe.hu / fotó: pexels.com)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign