Jump to content

Történelmi ismerkedés

2020. 07. 21. 13:23

Minden mozdulatnak más-más jelentése volt a viktoriánus kori ismerkedés során. Könyveket, legyezőket, zsebkendőt is használtak az érzelmek kifejezésére.

A viktoriánus kor visszafogottsága, erkölcsössége és szigorú szabályai az ismerkedést is korlátozták. A fiatalok helyes, illendő viselkedését a nagyobb eseményeken gyakran chaperone-ok felügyelték, ám a hölgyek és az urak így is megtalálták a módot a flörtölésre.

Mivel látványosan nem közeledhettek egymáshoz, ötletes trükköket kellett bevetniük, ha kiszemeltek valakit. Gyakran apró mozdulatokkal, legyezőkkel, zsebkendőkkel vagy épp sokat mondó kártyákkal üzentek egymásnak. 

Legyezővel flörtöltek a viktoriánus korban

A bálok és a rendezvények remek alkalmat biztosítottak az ismerkedésre, de a szabályok az udvarias beszélgetéseknél és a táncnál nem engedtek sokkal többet. A leleményes hölgyek egy idő után nélkülözhetetlen kiegészítőjüket, a legyezőt használták flörtölésre. Szinte minden mozzanatnak, tartásnak más jelentése volt, melyet a férfiak is ismertek már egy idő után. A legyezőgyártók apró cédulákon terjesztették a mozdulatok dekódolását. Természetesen mindez sokatmondó pillantásokkal, szemkontaktussal együtt működött igazán.

Ha bal kézben, széttárva hordozták a kiegészítőt, azzal azt mutatták, hogy nyitottak a beszélgetésre, a gyors legyezés arra utalt, hogy a hölgyet már eljegyezték, míg a lassú arra, hogy házas. Az ajkakhoz érintett darab felhívás volt csókra, ha viszont az arc bal oldalán pihentették, az a visszautasítással, a „nem” válasszal volt egyenlő.

Zsebkendők, könyvek és virágok

A zsebkendőt is a legyezőhöz hasonlóan használták a 19. században, mert a tömegben nagyon jól lehetett diszkrét üzeneteket küldeni vele. Ha két kézzel forgatták, az közönyről árulkodott, ha a bal kézben, akkor az illető meg akart szabadulni a másiktól, míg a leejtett zsebkendővel azt jelezték, hogy maradjanak inkább barátok. A könyveket szintén alkalmazták ismerkedésre, rejtett kommunikációra. Ha fejjel lefelé tartották, azzal azután érdeklődtek, hogy szereti, kedveli-e őket a másik, ha pedig a jobb vállukra fektették, az az igent jelentette. Amennyiben hozzáérintették a bal orcájukat, azzal arra figyelmeztették a másikat, hogy valaki figyeli őket, ha pedig ráharaptak a könyvre, akkor ellenszenvüket, utálatukat fejezték ki a másik iránt. Ezek mellett a kesztyűt is bevetették titkos üzenetek közvetítésére.

(Forrás: femina.hu / fotó: pixabay.com)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign