Jump to content

Tippek takarításhoz

2021. 08. 14. 20:09

Nemrég takarítottál, de pár nap múlva olyan por van, mintha mi sem történt volna? Mutatjuk, hol lehet nagyokat hibázni tisztítás közben.

A portörlés, porszívózás, és felmosás rutin műveletek. Mindenkinek megvannak a jól bevált módszerei, amiket gyakran alkalmaz takarítás közben.

Sokan ütköznek abba a problémába, hogy pár nap után nyoma vész a rendnek és tisztaságnak. A rossz hír, hogy a takarítás olykor csak még nagyobb koszt eredményez, ha az ember elkövet néhány észrevétlen hibát. A gyorsan tovatűnő tisztaság ugyanis általános tévhitekből és kényelemből is fakadhat. Aki viszont megfogadja a következő ötleteket, csökkentheti a takarítások számát is. 

Ugyanazzal a törlőronggyal törölni

Bármennyire is könnyű módszer egyetlen ronggyal gyorsan körbetörölni a lakás különböző pontjain, sajnos nem túl hatékony

A rongyba különböző baktériumok, koszdarabok ragadnak, melyeket így lényegében az egyik helyiségből a másikba helyez át az ember. Éppen ezért érdemes a lakás különböző szobáira külön törlőrongyokat tartani, lehetőleg mikroszálasakat.

Tollseprűt használni

Hiába mondják, hogy a tollseprű képes magába zárni a port, ez nem igaz. Sőt, ez a típusú takarítóeszköz, a műanyag változat is, csak még jobban szétszórhatja a port a lakásban ahelyett, hogy összegyűjtené azt. Egy mikroszálas kendővel sokkal hatékonyabb lehet a portalanítás.

Ritkán tisztított porszívó

Ha a porszívó szűrőjét nem tisztítják rendszeresen, az nem csak azt eredményezi, hogy az eszköz nem szívja hatékonyan a port, de még vissza is fújja a levegőbe, és az a különböző felületeken landol. Érdemes azonnal cserélni a porzsákot, mihelyst tele van, és rendszeresen kiporolni a szűrőket is.

Bármit a mosogatógépbe tenni

Bizonyos konyhai eszközöket sajnos nem tisztít meg alaposan a mosogatógép. Ilyen például a fokhagymanyomó vagy a sajtreszelő. Az apró lyukakba beszorul az ételmaradék, és a következő használatkor a friss ételben köthet ki. Ezeket érdemes inkább kézzel elmosni, ahogyan a tányérokat is le kell öblíteni előzetesen, mielőtt a gépbe kerülnek. Minél több étel marad rajtuk, annál hamarabb lesz zsíros és szennyezett a mosogatógép.

Alulról felfelé tisztítani

A portörlés, porszívózás, felmosás édes hármasát sem mindegy, milyen sorrendben végzi az ember. Ha porszívózás után kezd valaki portörlésbe, akkor lényegében még egy porréteget hint a már tiszta padlóra. Mindig felülről lefelé haladva érdemes takarítani.

Kifelejtett területek

A rejtett, nehezen hozzáférhető helyeket is ugyanúgy ki kell takarítani időnként, mivel az ott lerakódott porcicák is rontják a levegőt, illetve szétterjedhetnek a szobában. Az ágy alatt, a kanapé és a komódok mögött, a legmagasabb szekrények tetején, és az alacsony lábakon álló bútorok alatt is fontos portalanítani és törölgetni.

(Forrás: femina.hu / fotó: pixabay.com)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign