Jump to content

Ennyit ér a csiganyál

2021. 08. 17. 20:07

A csiganyálkával készült kozmetikumok alapanyagának előállítása hatalmas üzlet Thaiföldön.

Míg korábban kétségbeesetten próbáltak megszabadulni a csigáktól, ma már csigafarmokon tenyésztik őket Thaiföldön. A csiganyálkával készült kozmetikumok ugyanis annyira felkapottá váltak világszerte, hogy a csiganyálka ma már többet ér, mint az arany – írja a Guardian.

Nakhon Nayok tartományban jelenleg 85 csigafarm üzemel, ahol összesen mintegy 600 liter mucint termelnek havonta. A legtöbb ilyen farmon afrikai óriáscsigákat tartanak. A magas minőség fenntartása érdekében az állatokat zöldségekkel és gabonafélékkel etetik, és háromhetente „fejik meg”.

Thaiföldön a nyers mucint egyetlen kozmetikai cégnek, az Aden Internationalnek adják el, mely szérumként és szárított porként egyaránt értékesíti.

A csiganyálka bőrre gyakorolt pozitív hatásait még a nyolcvanas években, Chilében fedezték fel: a tenyésztők ugyanis észrevették, hogy milyen puha lesz a bőr a kezükön, miután csigákat fogdostak. Az mucint tartalmazó első krémet Chilében gyártották, ám az összetevő az elmúlt években főleg koreai és amerikai szépségápolási termékek révén jött divatba. Egy csiganyálkával készült arcmaszk ára akár 300 dollár, vagyis mintegy 88 ezer forint is lehet.

A mucin többek között glikoproteineket, hialuronsavat és glikolsavat tartalmaz. A csigakrémek és szérumok stimulálják a kollagéntermelést, lassítják a ráncok kialakulását, de gyógyítják a pattanásokat, halványítják hegeket is.  

(Forrás: nlcafe.hu / fotó: pixabay.com)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign