Jump to content

Vannak hozzánk hasonlók

2020. 06. 14. 12:05

A Naphoz hasonló csillagok közelében keresik a Föld-típusú bolygókat.

Az eddig véltnél jóval nagyobb eséllyel találhatnak kialakulásuk korai szakaszában lévő, Föld-típusú bolygókat - ezt állapították meg az angliai Sheffieldi Egyetem kutatói, akik fiatal csillagcsoportokat tanulmányoztak a Tejútrendszerben.

A The Astrophysical Journal című folyóiratban publikált eredményeik szerint a vártnál jóval több Nap-szerű csillag van ezekben a csoportokban, ami növeli az esélyét olyan Föld-típusú bolygók felfedezésének, amelyek még kialakulásuk korai szakaszában vannak.

Így keresik a Föld-típusú bolygókat

- Ezeket a magmaóceán-bolygókat könnyebb észlelni a Naphoz hasonló, az átlagosnál kétszer nagyobb tömegű csillagok közelében. A planéták annyi hőt bocsátanak ki, hogy az infravörös-teleszkópok új nemzedékének segítségével képesek leszünk megfigyelni az izzó fényüket - magyarázta a kutatócsoportot vezető Richard Parker, a Sheffieldi Egyetem munkatársa.

A kutatók úgynevezett fiatal mozgó csoportokban - vagyis 100 millió évnél fiatalabb csillagok közösségeiben - készülnek felkutatni a szóban forgó bolygókat - olvasható a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.

Parker szerint ezek a csoportok pár tucatnyi csillagból állnak, de korábban nehéz volt meghatározni, hogy a csoportok minden egyes csillagát sikerült-e megtalálni, mivel azok beleolvadnak a Tejútrendszerbe. A Gaia űrtávcső segítségével azonban még több csillagot sikerült azonosítani ezekben a csoportokban, ami lehetővé tette a tanulmány elkészítését.

A kutatás hozzájárulhat annak megértéséhez, hogy a csillagképződés univerzális-e, és fontos forrásként szolgálhat annak megvizsgálásához, hogy hogyan alakulhatnak ki a Földhöz hasonló sziklás, életképes bolygók. A kutatócsoport azt tervezi, hogy számítógépes szimulációk segítségével keres magyarázatot a fiatal, mozgó csillagcsoportok eredetére.

(Forrás: femina.hu / fotó: pexels.com)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign