Jump to content

Így segítenek Bécsben

2021. 07. 17. 09:24

Az elmagányosodás problémája már a koronavírus megjelenése előtt is jelen volt, kiváltképp az olyan nagyvárosokban, mint amilyen Bécs is. A pandémia alatti elszigeteltség azonban súlyosbította ezt, így a probléma méginkább előtérbe került.

Michael Häupl, volt bécsi főpolgármester, jelenleg a hátrányos helyzetűeket támogató Volkshilfe Wien vezetője elmondta: A fővárosi háztartások 48 százaléka szingli, és ha csak ezek harmada vagy negyede szenved a magánytól, már muszáj tenni valamit. Az osztrák fővárosban ezért létrehozták az első olyan telefonos segélyvonalat, amit kifejezetten a magányos, beszélgetésre vágyó emberek hívhatnak.

A kezdeményezés nem csak időseknek szól, hiszen a fiatalabbak között is egyre többen érzik egyedül magukat és egy kellemes, megértő beszélgetés komolyabb betegségek kialakulását is megakadályozhatja.

A forróvonalon egyelőre harminc operátor dolgozik, különféle korcsoportokból. Ők a három alapító szervezet – a Wiener Volkshilfe, a Szamaritánus Szövetség és a Nyugdíjasok Egyesülete – önkéntesei közül kerültek ki. Közülük tizen törökül is tudják fogadni a hívásokat.

Mielőtt munkába álltak volna, mindenki képzésben részesült, de előfeltétel volt az is, hogy az illető pszichésen stabil és terhelhető legyen. Ha a projekt beválik, a jövőben bosnyák, szerb és horvát operátorok is munkába állhatnak majd, hogy még több magányos emberen segíthessenek.

(Forrás: nlcafe.hu / fotó: pixabay.com)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign