Jump to content

Ezeket tudtad a visszérről?

2021. 07. 15. 09:27

A visszértágulatok sok embert érintenek, és többen is elhanyagolják a problémát, pedig nem csak esztétikai probléma, hanem krónikus betegség, amely sok esetben fájdalmas, ráadásul olyan súlyos szövődményhez is vezethet, mint a lábszárfekély vagy a mélyvénás trombózis. Ne vegyük félvállról!

A legtöbben úgy gondolják, hogy a vénás keringési zavarnak mindig vannak látható jelei, de sajnos a zavar külső elváltozás nélkül is fennállhat. A visszérbetegség kezdeti stádiumban ugyanis még nem feltétlen okoz észrevehető tüneteket, de a vénák szerkezeti károsodása már elkezdődött. Ilyenkor bizonyos kellemetlen panaszok jelzik a problémát: nehézláb érzés, fájdalom, görcs, lábdagadás. Ráadásul, míg azok az erek, melyek a bőrfelszínhez közel futnak, tágult állapotuk jól látható, addig a mélyvénás törzseket szabad szemmel nem lehet észrevenni. A visszérbillentyű elégtelenségének kimutatása legpontosabban vénás ultrahang vizsgálattal lehetséges.

Nem elég kenegetni

Rengeteg kifejezetten jó és hatékony krém érhető el a visszeres panaszokra, de önmagában a krém nem oldja meg az alapproblémát. Így is kifejezetten ajánlott kinek-kinek megtalálni a számára ideális panaszcsökkentő krémet, hiszen a láb duzzanatát és a fájdalmat képes enyhíteni egy jó készítmény. Érdemes továbbá tablettát szedni a problémára, ugyanis egyes szájon át alkalmazható gyógyszerek a vénák erősítése által képesek a vénás keringési betegségekkel kapcsolatos tünetek megelőzésére, a vizenyősség és a fáradt, nehéz láb érzés mérséklésére. A tabletta növeli a vénák tónusát és a kapilláris ellenállást, továbbá csökkenti az érfal áteresztőképességét is.

„Fiatal vagyok, engem úgysem érint”

Tény, hogy az idősebb korosztálynál gyakrabban alakul ki visszérbetegség, azonban fontos tudni, hogy fiatalabbakat is éppúgy érintheti a betegség. Különösen azok veszélyeztetettek, akiknél fennáll(nak) az alábbi rizikófaktorok:

  • ülő vagy állómunka végzése,
  • mozgásszegény életmód,
  • dohányzás,
  • elhízás,
  • terhesség,
  • genetikai hajlam (családban előfordult már visszérbetegség).

Az egészségtelen életvitelnek köszönhetően akár a 20-as évek elején is kialakulhat a visszérbetegség!

A műtét az egyetlen megoldás

Előrehaladottabb állapotban valóban csak sebészeti eljárással kezelhető a visszérbetegség, ezért érdemes már a kezdeti panaszok kialakulása esetén orvoshoz fordulni, hogy már az elején megtalálják azt a kezelési módot, amivel elkerülhető a műtét. Ennek érdekében életmódváltásra, azaz egészséges étrendre, rendszeres testmozgásra, vénás torna végzésére és visszeresség megelőzésére, illetve kezelésére szolgáló készítmények alkalmazására is szükség lehet.

A beavatkozások hosszú kórházi napokat igényelnek

Visszérműtét kapcsán sokan máig a konzervatív, vágással járó beavatkozásra gondolnak, melynek esetén hosszas felépülési időre és zavaró hegekre lehet számítani. Napjainkban már több, lényegesen korszerűbb terápia áll a visszértágulatokkal küzdők rendelkezésére. Hogy pontosan melyikre is van szüksége a betegnek, arról szakorvos dönt az állapot súlyosságát figyelembe véve. Az olyan korszerű eljárásoknál, mint a radiofrekvenciás vagy lézeres visszérműtét, illetve a ragasztásos technika, nincs szükség sem vágásra, sem altatásra/gerincérzéstelenítésre, a felépülési idő is rövidebb.

(Forrás: nlcafe.hu / fotó: pixabay.com)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign