Jump to content

Miért nem járunk terápiára?

2021. 07. 14. 10:34

A járvány még jobban megtépázta a magyarok lelki egészségét, és ugyan lehetett olvasni arról, hogy többen kértek szakszerű segítséget az elmúlt hónapokban, mint a pandémiát megelőzően, egy, a Qubit oldalán ismertetett kutatás szerint alapvetően nem állunk jól. 

Ebben nagy szerepe van annak, hogy kevés a szakember, a magánrendelés sokak számára megfizethetetlen, és nagyon hangsúlyosak a mentális problémákhoz, betegségekhez kapcsolódó stigmák is.

Vincze Katalin, aki a University College London  társadalomtudományi karán szerezett diplomát, a megbélyegzéssel, negatív hozzáállással kapcsolatban a következőkre jutott kutatása során:

  • A férfiaknak negatívabb a hozzáállásuk a lelki egészséggel foglalkozó szakembertől való segítségkéréshez, mint a nőknek.
  • Akik nem rendelkeznek felsőfokú végzettséggel, hajlamosabbak magukat is megbélyegezni, és társadalmi szinten is jelentősebbnek élik meg a megbélyegzést.
  • Minél erősebben érzékeli valaki a társadalmi megbélyegzést a szakemberek felkeresésével kapcsolatban, illetve minél negatívabb a hozzáállása, annál kisebb az esélye, hogy szándékában áll informális módon segítséget kérni (pl. barátok, egyházi személy, család, partner, telefonos segélyvonal stb).
  • Minél nagyobb az adott személy önmagával szembeni megbélyegzése, illetve minél negatívabb a hozzáállása a szakember felkereséséhez, annál valószínűbb, hogy nem is áll szándékában felkeresni pszichológust vagy pszichiátert.
  • Minél negatívabb egy személy hozzáállása a lelki egészséggel foglalkozó szakemberek felkereséséhez, annál valószínűbb, hogy senkitől sem szándékozik segítséget kérni (informálisan sem).
  • Ha valaki a múltban már felkeresett lelki egészséggel foglalkozó szakembert, valószínűbb, hogy jelenleg kevésbé érez megbélyegzést saját magával szemben, és pozitívabb a szakemberekhez való hozzáállása.

Meglátása szerint a lelki egészséggel foglalkozó szektor fejlesztése hosszú távon valószínűleg kedvező irányba befolyásolná az ország egészségügyi mutatóit, jó lenne, ha nem a magánrendelés lenne az általános ellátási forma, és persze meg kellene változtatni a társadalom hozzáállását is az ilyen jellegű problémákhoz. Ezzel szó szerint életeket lehetne menteni, ugyanis a megbélyegzés összefügg egy ország öngyilkossági rátájával, vagyis minél erősebben vannak jelen a stigmák, annál magasabb ez az arány.

(Forrás: nlcafe.hu / fotó: pixabay.com)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign