Jump to content

Ha rossz hatással van rád a párod

2021. 06. 16. 11:57

Állandó negatív gondolatok magadról, önbecsülés hiánya, letörtség, az életkedv eltűnése – mindez lehet a párkapcsolat hibája is.

A depresszió olyan érzés, mintha folyamatosan egy sötét felhőben léteznél. Szürkeség, szomorúság, úgy érzed, nincsenek céljaid, nincs értelme annak, amit csinálsz, és hogy nem vagy jó semmire. Lehet, hogy a párkapcsolatod miatt érzel így.

Dr. Susan Heitler klinikai szakpszichológus gyakran találkozik olyan páciensekkel, akik a depresszió tüneteivel érkeznek hozzá, ám ahogy kibontják a problémákat, kiderül, hogy igazából bántalmazó kapcsolatban élnek, csak nem vették észre. Az érzelmi bántalmazást nehezebb tetten érni, mint a fizikait, hiszen szisztematikusan építi le a bántalmazó az áldozata önbizalmát, és szívja el belőle úgy az életkedvet, hogy ne legyen feltűnő. Teszi ezt azért, hogy be tudja zárni a helyzetbe az áldozatot, és minél tovább megtartsa a szerepében.

A pszichológus négy fontos figyelmeztető jelet írt le, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni, mert ha igazak a párkapcsolatodra, akkor lehet, hogy azért vagy depressziós, mert érzelmi bántalmazás áldozata vagy.

1. Uralkodik rajtad

Kicsinek és erőtlennek látod magad, amikor a pároddal vagy. A kapcsolatban nincs egyensúlyban az alárendelt-domináns dinamika, folyton úgy érzed, mintha vesztesként kerülnél ki a helyzetekből.

2. Állandóan kritizál

„Nem tetszik így a frizurád.” „Ezt a ruhát nem kellett volna megvenned.”

Nem a visszajelzéssel van probléma egy kapcsolatban, hanem a gonoszkodó kritizálással. A visszajelzésben finoman tudatjuk a másikkal, hogy mit gondolunk egy adott dologról. Ez általában úgy kezdődik, hogy „én úgy gondolom”. Nem megmásíthatatlan kijelentés, mint a kritizálás, ami csak arra jó, hogy két lábbal tiporjon a másik önbizalmán.

3. Megmondja, mit tegyél

Márpedig senki sem szereti, ha parancsolgatnak neki. Együtt kellene dolgozni egy párkapcsolatban csapatként, nem pedig főnök-beosztottat játszani. Ha mindig utasításokat osztogat neked a párod, akkor úgy érezheted, tehetetlen és életképtelen vagy, nélküle biztos elvesznél. Ez pedig jó alap a depressziós gondolatok kialakulásához.

4. Átveszi fölötted a hatalmat

Nem hozhatsz saját döntéseket, megmondja, mit csinálj az időddel, pénzeddel, beleszól a barátságaidba, és hogy mennyit látogathatod a családodat. Megharagszik minden apróságért, annyi elég neki, hogy a plafonon legyen, ha nem úgy pakolod be a mosogatógépet, ahogy az szerinte jó.

Ne felejtsd el: a depresszió az erővesztés jele. Amikor a párod kiveszi a kezedből a személyes döntéseidet, azzal az erődet lopja el. Ne hagyd magad, ha magadra ismertél a jelekben, kérj segítséget, és szabadulj meg a bántalmazó kapcsolattól!

(Forrás: nlcafe.hu / fotó: pixabay.com)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign