Jump to content

Tévhitek a szerelemről

2021. 05. 26. 17:02

A sztereotípiák csak arra jók, hogy előítéletekkel érkezz egy randira, és a végén legyints, hogy „na, ő is csak egy tipikus férfi/nő.”

Amikor elhiszed a sztereotípiákat, az olyan, mintha egy függönyön keresztül néznéd az embereket, nem figyelsz oda, hogy ki ül ténylegesen veled szemben, nem veszed észre az értékeit, hanem a negatív szűrödön keresztül fogadod be a jelenlétét. Azaz egyből, csupán a neme miatt elítéled, és nem engeded közel magadhoz, mert hát minden férfi/nő ugyanolyan. Tracey Wynter párkapcsolati tanácsadó szerint a következő 10 sztereotípia a legártalmasabb, és akár vissza is tarthat attól, hogy rátalálj az igaz szerelmedre.

Női sztereotípiák

1. A nőket csak a pénz érdekli

A nők azokkal a pasikkal akarnak lenni, akik sikeresek, és sok pénzük van, mert a nőknek arra van szükségük, hogy valaki gondoskodjon róluk, míg ők lógatják a lábukat. Az igazság ezzel szemben az, hogy a biztonság valóban fontos a nők számára egy párkapcsolatban, de ez nem az anyagi biztonságot jelenti, sokkal inkább érzelmi síkon szeretnének a nők biztonságban lenni egy férfi mellett.

2. Egy nő legyen vékony és hibátlan

Csak semmi narancsbőr, tökéletes mellek, vékony combok, lapos has: ezek nélkül nem ér semmit a nő, ne is várja, hogy pasit talál magának. Mekkora tévhit, amit a nők maguknak gerjesztenek. Persze szükséges, hogy vonzó legyen egy nő a párja számára, de a vonzó bármilyen méretben, alakban, narancsbőrrel és hajszínnel lehetséges.

3. Ha szexorientált egy nő, nem lesz jó feleség

A férfiakban él még erősen az a tévhit, hogy ha egy nő nagyon szereti a szexet, vagy ha az első randikon már lefekszik velük, akkor túl könnyen kapható, és ezért nem feleségnek való. Pedig egy nő szexualitása nem mutatja meg, milyen értékei vannak belül, milyen feleség lenne, vagy milyen anya válik belőle. Csak annyit jelent, hogy szereti a szexet, ami jó dolog.

4. A nők azonnal házasságot akarnak

Lehet, hogy az 1800-as években még tényleg így volt, hogy minden nő rögtön férjhez akart menni az első férfihez, aki megfogta a kezét, de azért ma már elég nagy az esély arra, hogy a nők ennél sokkal önállóbb lények lettek. Egy nő, aki tudatosan keresi a párját, csak olyan férfi mellett akar elköteleződni, akivel el tudja képzelni hosszú távon a jövőjét.

5. A nők folyton meg akarják változtatni a férfiakat

A párkapcsolat bizony kompromisszumokkal jár, egy kis szabadságot mindenki veszít benne. De az nem törvényszerű, hogy egy nő ki akarja fordítani a férfi lelkét, bár az szinte biztos, hogy valamennyire megváltoztatja, hiszen egy új élethelyzetbe kerül vele a férfi.

 

Férfi sztereotípiák

6. A férfiak csak szexet akarnak

A férfiaknak a szex egy szükséglet, persze, de közben ugyanúgy szükségük van arra is, hogy szeressék őket, és mély érzelmeket éljenek át. Azért, mert emberek. Ha egy férfi romantikusan érdeklődik egy nő iránt, akkor nyilván szexuálisan is vonzódik hozzá, de ettől még nem lesz sekélyes, szexorientált vadállat.

7. Egy férfi legyen magas, izmos és erős

A magazinok címlapján mindenképpen legyen ilyen, de amúgy az életben természetesen egyáltalán nem elvárás. A nőknek – ahogy a férfiaknak is – különböző zsánerük van. Az egyiknek a mackós tetszik, a másik meg beleszeret egy alacsony, kopasz figurába. Lehet, hogy megnézik a nők is a tökéletesen kigyúrt férfit, de ez csak annyit jelent, amennyit a férfiaknak a tökéletes nő az újságban: szép, de nem feltétlenül akarják összekötni vele az életüket.

8. Aki egyszer hűtlen, mindig hűtlen lesz

Amikor kiderül, hogy a férfi megcsalta egy előző párját, akkor a nő megretten, hogy vele is ezt fogja tenni, ha párkapcsolatban lesznek. Ez a sztereotípia simán elriaszthat egy nagyszerű kapcsolattól, pedig egy megcsalásnak rengeteg motivációja, oka van, ami egyáltalán nem biztos, hogy újra előkerül. És még az is lehet, hogy a férfi felnőtt ember lett közben, aki tanult a hibáiból, és esze ágában sincs újra hűtlenségre adni a fejét.

9. A férfinak kell levadásznia a nőt

Csak a férfi tegyen erőfeszítéseket, vegye le a nőt a lábáról, írjon millió üzenetet, telefonáljon, a nő pedig a kisujját se mozdítsa, csak hagyja magát levadászni. Generációkon átívelő tévhit, hogy csak így lehet sikeres párkapcsolatot kialakítani. A valóságban azonban úgy az igazi, ha mindkét fél tesz a másikért és azért, hogy erősítse a kötődést. Nem kell a nőnek már hátradőlve megvárnia, hogy egy férfi kiválassza, választhat ő is magának férfit.

10. A férfiak félnek az elköteleződéstől

A nők pont ugyanannyira félnek az elköteleződéstől, mint a férfiak, úgyhogy kár ezt szegény pasikra ráhúzni. Az elköteleződés ugyanis azt jelenti, hogy megnyílsz a másik embernek, sérülékeny leszel, és benne van a hibázás lehetősége, mindettől pedig ugyanúgy fél egy nő és egy férfi.

A sztereotípiáknak semmi közük ahhoz, hogy a szemben ülő egyén milyen személyiséggel, milyen szokásokkal, milyen értékekkel rendelkezik. Ne hagyd, hogy ezek a tévhitek szabotálják a boldogságodat!

(Forrás: nlcafe.hu / fotó: pixabay.com)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign