Jump to content

Amikor árthat is a naptej

2021. 04. 16. 12:59

A jó idő beköszöntével előkerülnek a naptejek, és a dezodort is gyakrabban használja mindenki.

Itt a nyár, a meleg és a napsütés miatt pedig olyan termékek is gyakrabban használatban vannak, amik a hidegebb hónapokban pihennek. Természetes igény, hogy napi rendszerességgel használjuk az izzadásgátló dezodorokat.

Az erős ultraibolya-sugárzás okozta káros hatások, mint a leégés vagy bőrbetegségek elkerülése miatt pedig nyáron naptejjel kenjük be a bőrünket. Nem árt azonban tudni, hogy a kozmetikai készítmények ezen két fontos csoportja milyen anyagokat tartalmaz, és hogy ezek hogyan fejtik ki hatásukat, illetve milyen veszélyt jelenthetnek a szervezetre.

Kerüld az alumínium-oxidot tartalmazó dezodorokat

A kozmetikumok jelentős csoportját az izzadásgátló készítmények jelentik. Közöttük gyakoriak azok a szerek, amelyek az izzadást fizikai módszerrel akadályozzák meg, nevezetesen úgy, hogy a -készítménybe - akár hajtógázas spray formájában is - alumínium-oxidot vagy valamilyen alumínium-oxid-származékot kevernek.

Ezek az oxidszemcsék testnedveinkben alapvetően oldhatatlanok, így a bőrre kerülve azon vékony bevonatot képeznek, amelynek szemcséi eltömítik a verítékmirigyek kivezető nyílását a bőr felületén. Ezzel valóban megakadályozható, hogy a verítékmirigyek által termelt váladékban különböző, hosszú szénláncú zsírsavak okozta kellemetlen szaghatás kialakuljon, akár negyvennyolc órán keresztül is, ahogyan az egyébként a készítmények hirdetésein, leírásain is olvasható.

Nem szabad azonban megfeledkezni arról, hogy az izzadás ilyen mechanikai jellegű visszaszorítása a testben működő verítékmirigyek működésének megzavarásával valósul meg, ami azt jelenti, hogy a mirigyekben termelődő váladék nem tud a szabadba ürülni. Ennek hatására a mirigyek károsodhatnak, és nem kívánatos szöveti változásokon mehetnek keresztül.

A naptejek sem mindig ártatlanok

A titán-dioxidot azért keverik a napozókrémekbe, hogy fizikai szerkezete révén nyelje el, illetve verje vissza a bőr felületére beeső - esetenként káros - UV-sugárzást. A napozókrémek és -tejek fényelnyelő faktorértékei általában a készítményben található titán-dioxid mennyiségével vannak arányban. A titán-dioxid az alumínium-oxidokhoz hasonlóan oldhatatlan az emberi bőr felületén található „oldószerekben”. Mindennek ellenére számos kutató van azon a véleményen, hogy a bőrfelülettel érintkező titán-dioxid a napsugárzás hatására gerjesztett állapotba kerül, majd az így szerzett energiatöbbletet kisugározza magából. Ez a másodlagos sugárzás hátrányosan érintheti a napozókrém használójának bőrét.

(Forrás: femina.hu / fotó: pixabay.com)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign