Jump to content

Égess tovább zsírt

2021. 03. 16. 11:06

Akár 24 órán át is fokozott lehet a kalóriaégetés az utóégető hatásnak köszönhetően.

Az utóégető hatás az a folyamat, amikor a tested egy kimerítő edzés után a regenerálódáshoz sok energiát használ fel, ezért tovább égeti a kalóriákat még akkor is, amikor az edzést már abbahagytad. Ez a fokozott kalóriaégetés akár órákig is eltarthat, de nem minden edzésnek van ugyanolyan hatása. A kutatások azt mutatják, hogy bizonyos mozgásformák hosszabb utóégető hatást eredményeznek, mint mások.

Az utóégető hatás tulajdonképpen az edzés utáni fokozott oxigénigény köznapi elnevezése. Intenzív mozgás után a szervezetnek ahhoz, hogy lehűtse magát, kiürítse a tejsavat, és rendbe hozza a megrongálódott izomrostokat, több oxigénre van szüksége, ehhez az anyagcsere is fokozottan működik, így tovább égeti a kalóriákat.

Hogy mennyivel több kalória ég el ilyenkor, mint nyugalmi állapotban, az egyénenként változó, de általában az edzés során elégetett kalóriák 6-15%-a ég még el a mozgást követő órákban. Az utóégető hatás közvetlenül az edzés után a legmagasabb, de van olyan tanulmány, amely azt állítja, hogy akár több mint 38 órán át is eltarthat.

A Coloradói Egyetem kutatása például azt találta, hogy bár egy szakaszos futóedzés után valóban még 24 órával később is fokozott volt az alanyok kalóriaégetése, de ekkor már elhanyagolható volt a különbség a nyugalmi kalóriaégetés és a fokozott kalóriaégetés között. Közvetlenül az edzés után mérték a legmagasabb utóégetést, és jelentős csökkenés következett be az azt követő órákban.

Az utóégető hatás annál nagyobb, minél intenzívebb volt az edzés. A kutatások azt mutatják, hogy bár az edzés hossza is lényeges, az intenzitás többet nyom a latba, mint az, hogy mennyi időn át mozog az ember. Éppen ezért nem csoda, hogy az egyik legjobb utóégető hatás eredményeket mutató edzésforma a magas intenzitású intervallumedzés, ezzel lehet a leginkább megközelíteni a 15%-os eredményt.

(Forrás: femina.hu / fotó: pixabay.com)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign