Jump to content

Így égess zsírt

2021. 03. 03. 08:57

A legjobb zsírégető edzések azok, melyek támogatják az izmok megtartását.

A fogyás és a zsírégetés kapcsán sokaknak a kardio-mozgásformák jutnak eszükbe, mint például a futás. Ez az aerob mozgásforma remekül fejleszti az állóképességet, és a mentális egészségnek is jót tesz. Ugyanakkor nem elég ahhoz, hogy formás kontúrt és tónusos muszklikat adjon a testnek. 

Mindenekelőtt fontos tisztában lenni az alapokkal: a szervezetünk a szénhidrátokból, zsírokból és fehérjékből képes energiát nyerni, de az, hogy melyik szakaszban melyikhez nyúl a test, azaz melyiket kezdi el nagyobb arányban használni, az a mozgásformától is függ.Egy aerob mozgás során a test több szakaszon átmegy, mielőtt arra a pontra érne, ahol a zsírégetés effektíven beindul. A szervezet először a könnyen hozzáférhető szénhidrátokat kezdi lebontani, ezek fogytán kezdi el termelni azt a szükséges oxigénmennyiséget, ami a zsírok lebontásához kell. A zsírok elégetése a maximális teljesítmény 60-65 százalékánál éri el a csúcsot, és onnan rohamosan csökken, azaz utána az izmokat kezdi el bontani, ezért a hosszabban, fél óránál tovább végzett kardió kifejezetten nem ajánlott a zsírvesztéshez. Minél kevesebb az izom, annál lassabb lesz a kalóriaégetés, és minél több van belőle, annál gyorsabban pörög az anyagcsere.

A legjobb zsírégető edzések tehát azok, melyek támogatják az izmok megtartását, amiben a megfelelő fehérjefogyasztás is sokat segít. Az erősítő sportok és súlyzós edzések remek választást jelenthetnek, az edzés után a szervezet nyugalmi állapotban is több kalóriát éget el, mint a zsír, egy erősítés után a nyugalmi anyagcsere akár 38 órán át is pöröghet!

Magas intenzitású szakaszos edzés: HIIT

Bizonyítottan a legjobb zsírégető mozgásforma, ugyanis nemcsak a pörgős intenzív szakaszokban faragja le a párnákat, hanem a pihenőszakaszokban is ég a zsír. Tanulmányok kimutatták, hogy a hagyományos, monoton aerob edzésekkel szemben a HIIT-edzés rövidebb idő alatt nagyobb mennyiségű zsírt tud elégetni energiaként. Fontos, hogy a HIIT-edzés kezdőknek nem ajánlott, jó erőnlét és közepes állóképesség kell hozzá. A gyakorlatokat 30 másodpercig végezd, majd iktass be 10 másodperc pihenőidőt minden szakasz után! Öt sorozatot végezz belőlük heti három alkalommal!

Saját testsúlyos edzés

A saját testsúlyos edzéshez semmilyen eszközre nincs szükséged, komplexen mozgatják meg a testet, és arra is tökéletesek, ha feszesíteni vagy alakot formálni szeretnél. Ilyen például a négyütemű fekvőtámasz, ami egyszerre edzi a törzs, a láb és a kar izmait, de a guggolás, a kitörés, a fekvőtámasz vagy a plankolás is ide tartozik.

Mivel közepesen intenzív gyakorlatokról van szó, 80 kiló feletti túlsúllyal nem ajánlott a végzésük a nagyobb sérülésveszély miatt, helyettük próbáld ki az ízületkímélő, könnyebb saját testsúlyos edzéseket. A zsírégetéshez és feszesítéshez heti háromszor 20 percet eddz 3x10-es sorozatokban.

(Forrás: femina.hu / fotó: pixabay.com)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign