Jump to content

Kerüld el ezeket a mondatokat

2021. 03. 01. 09:00

Magyarországon ma minden negyedik gyerek elhízott vagy túlsúlyos az Országos Gyógyszerészeti- és Élelmezés-egészségügyi Intézet és a Magyar Diáksport Szövetség 2018-as adatai szerint. Ez hazánkban ma nagyjából 200 ezer súlyosan elhízott gyermeket jelent, átlagosan harminc tanulóból egy túlsúlyos lesz.

A túlsúly nemcsak azért veszélyes felnőttre és gyermekre egyaránt, mert komoly egészségügyi problémák sorozatát indítja el, de a lelkiállapotukra, önértékelésükre és önbecsülésükre is rányomhatja a bélyeget. 

Mondatok, amiket ne mondj egy túlsúlyos gyereknek

A diáktársak csúfolódásai mély nyomokat hagyhatnak a gyermek lelkében, de a szülőtől érkező bántó mondatok még rosszabbul eshetnek neki, hiszen az ő véleményük meghatározó a számára, és azt is befolyásolja, hogy milyennek látja, és mennyire tudja tisztelni, elfogadni saját magát. Ha a szülő állandóan piszkálja, és pikírt megjegyzéseket tesz az alkatára, az a kettejük közötti kapcsolat romlásához is vezethet.

Serdülőkorban még inkább érzékenyek a gyermekek, hiszen a testi és lelki változások felborítanak mindent, tele vannak kétségekkel, lázadnak, de közben mindennél jobban vágynak a szeretetre és az elfogadásra. Szülőként ezek miatt is fontos kerülni a bántó megjegyzéseket.

Husim, Pufikám

A gyermeknek van neve, így az olyan becézéseket, mint a Husi, Pufi, Gömböc és társai, jobb, ha a szülő hanyagolja, még ha nem is gondolja feltétlenül bántónak, hiszen ezekkel a becenevekkel egy életre beskatulyázhatja a gyermeket. Nem beszélve arról, hogy irtó ciki, ha az iskolában mindenki füle hallatára így búcsúzik el tőle a szülő.

"Nincs édesség!"

Nincs olyan gyerek, aki ne szeretné az édességet, vagy legalábbis az édesebb ízeket és ételeket, de a kijelentés, miszerint nem kaphat belőle, egyfajta büntetés azért, amiért a szülő nem fektetett kellő energiát már kicsi korától kezdve abba, hogy milyen ételekkel kínálja a gyermeket.

Pedig az édesebb hozzávalókból is számos egészséges variáció készülhet, például sok idénygyümölcs, kölesgolyó, aszalt gyümölcsök és olajos magvak felhasználásával. Ha a szülő cukrozott üdítőkkel és egészségtelen ételekkel tömi meg a hűtőt, ne csodálkozzon, ha a gyermek is abból eszik, amit otthon talál.

"Hány kanállal szedtél?"

„Hány kanállal szedtél már? Azt hiszem, neked ennyi elég lesz” -  dorgálja meg kedvesen a szülő az éhes gyermeket, aki a sok piszkálódás miatt lelkiismeret-furdalást érezve azon nyomban vissza is teszi a kanalat a fazékba. Az ilyen jellegű mondatokkal érdemes vigyázni, hiszen idővel étkezési zavarokhoz is vezethet. A szomorú, szorongó és önértékelési gondokkal küzdő gyermek csak az evésben találja meg a boldogságot, amit elvesznek tőle, ez pedig a későbbi viselkedészavarok kiindulópontja lehet.

(Forrás: femina.hu / fotó: pixabay.com)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign