Jump to content

Innen tudod, hogy okos a gyereked

2021. 02. 05. 09:57

Az átlagon felüli intelligencia már kisgyermekkorban megmutatkozhat.

Milyen okos, ügyes ez a baba! A felnőttek sokszor rácsodálkoznak, hogy csemetéik milyen gyorsan fedezik fel a világot, szívják magukba az információkat, és rohamos tempóban fejlődnek. De vajon honnan tudhatja a szülő, hogy gyermeke kiemelkedő lesz valamiben?

Az átlagon felüli intelligencia már kisgyermekkorban megmutatkozhat. A gének is szerepet játszanak abban, mennyire lesz intelligens a kicsi, de a támogató családi közeg, a gyermekkori környezet is szükséges ahhoz, hogy még jobban kiteljesedjen.

Jelek, hogy a gyereknek átlagon felüli az intelligenciája

Vannak jelek, amelyek segítenek felismerni a kiemelkedő értelmi képességekkel megáldott gyermekeket, ami amellett, hogy büszkeséget jelent a szülőknek, kihívást is tartogat számukra, hiszen a nem megfelelő vagy a túlzásba vitt fejlesztés káros is lehet.

Humorérzék

A humorhoz magas szintű verbális képességek kellenek, előállításához kognitív és érzelmi képességekre is szükség van. A vicces embereknek jó a verbális és nonverbális kommunikációjuk. Ha a gyermeked már 3-4 éves korában érti a mélyebb, kettős értelmű csattanókat, vagy ő is néha előrukkol hasonlóval, az jó jel lehet.

Kreativitás 

Az intelligencia kognitív jele a kreativitás, olyan tekintetben, hogyan old meg egy adott problémát egy helyzetfelismerés kapcsán: például milyen módon veszi ki a bútor alá beragadt játékot, vagy mit tesz azért, hogy elérje a hűtő ajtaját. A gyors problémamegoldás és az arra való reflektálás módja is megmutathatja az átlagon felüli intelligenciát.

Élénk képzelőerő

Nem kell attól félni, ha a pár éves gyerkőcnek képzeletbeli barátja van, hiszen a velük való beszélgetés fejleszti a kognitív képességeket és a másokkal való könnyebb kommunikációt. Ha a gyerek különleges történetekkel szórakoztat, könnyen lehet, hogy egy kis zsenivel van dolgod.

Verbalitás

Ha a gyermeked szókincse gazdagabb, mint a kortársaié, ha választékosan fogalmaz, ha sok esetben szinonimaszavakat használ, az is a magas intelligencia jele lehet.

(Forrás: femina.hu / fotó: pixabay.com)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign