Jump to content

A legtöbben nem bánták meg

2020. 11. 16. 10:17

Számos országban merül fel az abortusz szigorításának kérdése, amit azzal is indokolnak, hogy a legtöbb nő idővel megbánja a döntését.

Az abortusz kérdése meglehetősen megosztó téma, amelynek megítélésében nincs közös álláspont a világ számos társadalma között. Középpontjában a magzat élethez való joga áll szemben a szabad akarattal, valamint azzal, hogy a nők saját maguk döntsenek a testüket érintő kérdésekben.

Egy bekövetkezett nem kívánt terhesség esetén vagy egy maradandó károsodással rendelkező magzatnál nehéz lelkileg meghozni azt a döntést, hogy a babát megtartsák-e, vagy elvetessék, nem tudják, milyen hatással lesz ez későbbi életükre. A társadalom is előszeretettel bélyegzi meg azokat a nőket, akik bármilyen oknál fogva az abortusz mellett döntenek, akik nem akarják, vagy nem tudják megszülni gyermeküket.

A nők nagy része nem bánja meg az abortuszt

Egy idei kutatás rávilágított arra, hogy a megkérdezett nők 95%-a öt év távlatából sem bánta meg az abortuszt, holott számos országban merül fel az abortusz szigorításának kérdése, amit azzal is indokolnak, hogy a legtöbb nő idővel megbánja a döntését.

A San Francisco-i egyetem olyan nőket vizsgált, akik abortuszon estek át, és akiknek a művi terhességmegszakítás óta követik életüket. A kutatók nem találtak bizonyítékot arra vonatkozóan, hogy a nők megbánták volna akkori döntésüket, ellenkezőleg, az alanyok 95%-a számolt be arról, hogy valójában jól döntött akkor, abban az élethelyzetben. 

A kutatásban 21 országból, 667 abortuszon átesett nő vett részt. Öt év után a megkérdezettek 84%-ának voltak pozitív vagy semleges érzései az abortusszal kapcsolatban, ami megcáfolja azt a feltételezést, miszerint a nők még évekkel a művi terhességmegszakítás után is lelkileg sebezhetőek. 

Még ha nehezen is hozták meg akkor azt a döntést, a megkérdezett nők túlnyomó többsége is úgy véli, hogy akkor ez volt a helyes döntés - mondta Corinne Rocca docens, a kutatás egyik vezetője. 

A megkérdezett nők 27%-a szerint nagyon nehéz volt akkor meghozniuk ezt a döntést, míg az esetek 46%-ban nem érezték ezt. A nők 70%-a érezte azt, hogy a környezetük megbélyegzi őket tettük miatt. Akik sokat küzdöttek abban, hogy meghozzák azt a döntést, hogy elvetetik babájukat, vagy kirekesztettnek érezték magukat emiatt, nagyobb valószínűséggel éltek át szomorúságot, bűntudatot és haragot röviddel az abortusz elvégzése után. Egy év leforgása alatt ezek a negatív érzések jelentősen lecsökkentek.

(Forrás: femina.hu / fotó: pixabay.com)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign