Jump to content

Így is lehetsz hűtlen

2020. 09. 12. 10:15

Lehet, hogy te is hűtlen vagy, csak nem tudsz róla? Mutatjuk az érzelmi megcsalás öt jelét.

A köztudatban a megcsalás az, amikor konkrétan megtörténik az aktus egy párkapcsolaton kívüli, harmadik személlyel. Azonban van másfajta hűtlenség is, ami talán kicsivel még rosszabb is: az érzelmi megcsalás.

Mitzi Bockmann mentálhigiénés szakember szerint az érzelmi megcsalás sokkal nagyobb károkat okoz egy párkapcsolatban, mint a hagyományos értelemben vett hűtlenség. Amikor ugyanis érzelmi szinten kapcsolódsz egy másik emberrel, aki nem a párod, akkor mélyebben merülsz a viszonyba, mintha csak néha lefeküdnétek egymással. Nem könnyű felismerni az érzelmi megcsalás jeleit, az biztos, hogy általában barátsággal kezdődik, és észrevétlenül mélyül viszonnyá, miközben magatoknak és a környezetnek is bizonygatjátok, hogy nincs köztetek más, csak barátság.

Az érzelmi megcsalás öt jele

1. Közös titkokat őriztek

Az érzelmi megcsalás sok esetben pár közös titokkal kezdődik, melyek az intimitás érzetét keltik benned. Bockmann egy páciense történetén keresztül magyarázza el, mit jelent ez: „Egy nő egyszer találkozik egy rég nem látott férfi ismerősével a zöldségesnél, elkezdenek beszélgetni, és a nő elmeséli, hogy depressziósnak érzi magát. A férfi is elmondja, hogy neki sokszor vannak depressziós tünetei. A nő férje és a férfi felesége nem értik meg őket, amikor a depresszióról beszélnek velük, ezért egymásban találnak menedéket. Itt kezdődik az egymáshoz kapcsolódás. Ahogy telik az idő, egyre többet mesélnek magukról, lelki intimitás alakul ki köztük, és azt gondolják, hogy soha nem volt még ennyire megértő ember az életükben.”

2. Egyre többször akarsz találkozni vele

Bockmann a folytatja a történetet, melyben a férfi és a nő egyre mélyebben összebarátkozott, és már nem bírtak ki egy napot sem anélkül, hogy beszéljenek egymással. Bevezették, hogy együtt ebédelnek munkanapokon, a nap további részében pedig gyakran hívták egymást telefonon. Amikor a férfi csörgött rá, a nő úgy érezte, pillangók repkednek a gyomrában, amikor pedig más hívta, bosszankodott, hogy mit csinálhat a férfi, miért nem vele foglalkozik. A hétvégék üresek és szomorúak voltak számára a családjával, mert ilyenkor egyáltalán nem tudott beszélni a férfivel.

3. Máshol jár az eszed

A nő azt vette észre, hogy már reggel az első gondolata a férfi, úgy öltözik fel, hogy neki akar tetszeni a közös ebéden, és eltávolodott a kollégáitól, mert az egyetlen hosszabb szünetet a napjaiban a férfinek adta. Esténként, a családi vacsora közben nem tudott odafigyelni a gyerekeire és a beszélgetésre, helyette azon járt az esze, miről beszéltek a férfival ebéd közben.

4. Titkolózol a párod előtt

A nő gyakran elmesélte a férjének még a barátság elején, hogy miről beszélgetett a férfivel, ám amikor már intimmé vált érzelmileg a kapcsolat, elkezdte letagadni, hogy találkoztak vagy telefonáltak. Visszatartott olyan információkat is a férje elől, amiket csak a másik férfivel akart megosztani, azaz egyre távolodott a férjétől és közeledett a férfihez.

5. Romantikus érzéseid vannak

A legegyértelműbb jele az érzelmi megcsalásnak, amikor észreveszed, hogy vonzódsz a másikhoz a barátságon túl is. A történet főszereplője először saját maga előtt is letagadta, hogy szexuális töltetű lenne az érdeklődése, gondolta, csak a képzelete játszik vele, hiszen csak barátok, a szex gondolata is abszurd. De ahogy teltek a hetek, a nő ráébredt, hogy keresi az alkalmat, amikor hozzáérhet a férfihez. Az érintése sokkal izgalmasabb volt számára, mintha a férje ölelte volna meg. Amikor tudatosult benne, hogy szerelmes a férfibe, kész lett volna elhagyni érte a családját, mert úgy érezte, hogy ő a lelki társa.

Bockmann szerint természetesen nem minden férfi-nő barátság van érzelmi megcsalás elkövetésére ítélve, de ha a fenti jeleket látod magadon, akkor érdemes elgondolkodni rajta, hogy megéri-e felrúgni az addigi életedet egy „csak” barátért.

(Forrás: nlcafe.hu / fotó: pexels.com)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign