Jump to content

Gyarapodnak az oltásellenesek

2020. 09. 02. 10:32

Sokan azt várták, hogy a koronavírus eljelentéktelenítheti az oltásellenes mozgalmak erejét szerte a világon. Nem ez történt, sőt pontosan az ellentéte zajlott le. Az oltásellenesek betörtek a mainstreambe, hangosabbak, mint valaha, és akár a jövőbeni vakcina társadalmi hasznára is negatív hatással lehetnek.

A koronavírus-járvány ismeretlenül tört be közénk. Az év első hónapjaiban még alig tudtunk valamit a Covid-19-ről. Mindenki kapkodott, a világ különféle orvosi kutatócsoportjai sietve hozták nyilvánosságra az első kutatási eredményeket, melyek gyakran pont a sietség és a kelleténél kisebb minta miatt olykor akár egymásnak is ellentmondtak, és még a megbízható híroldalak híreit figyelve is könnyen összezavarodhattunk azzal kapcsolatban, hogy mi ez a vírus, hogyan támadja meg a szervezetünket, mik a tünetei, hogyan védekezhetünk ellene és milyen gyógyszer/módszer lehet ellene hatékony.

Az új helyzet és a kevés információ miatt olykor még a nagy orvosi szaktekintélyek – legyenek hazaiak vagy külföldiek –  is találgatásokba bocsátkoztak, mindig mást és mást olvashattunk arról, mikor tetőzik majd a vírus, vagy akár arról, hány kórházi ágyra és lélegeztetőgépre lesz szüksége az országnak, egy ideje pedig a második hullám érkezéséről hallhatunk más és más dátumokat.

Ki sem láttunk a csodagyógyszerekből. A csúcson napi szinten érkeztek hírek egy-egy új, hatásosnak tűnő gyógyszerről/gyógymódról, amiről néhány nappal/héttel később már az derült ki, hogy mégis hatástalan, utána pedig az, hogy talán mégis hatásos. Csoda, hogy az emberek elbizonytalanodtak?

A felsorolt okok bőven elégnek bizonyultak ahhoz, hogy sok ember elbizonytalanodjon a szakértői és nem szakértői vélemények tengerében, és ahogy az lenni szokott, sokan az egyszerűbbnek tűnő megoldásokkal – a vírus nem létezik, a gyógyszeripar összeesküvése stb. – kezdtek el szimpatizálni. Hogy ez miért gond? A kutatók megállapítása szerint a nyájimmunitás eléréséhez nagyjából a lakosság 70 százalékát kell beoltani, és minél többen szimpatizálnak az oltásellenes nézetekkel, annál nehezebb lesz elérni ezt a kritikus számot. Egy Amerikában 1500 fővel július végén készült közvéleménykutatás szerint már most is csak az amerikaiak 40 százaléka mondja azt, hogy biztosan beoltatná magát, ha érkezne egy vakcina, és nagyjából 35 százaléknyi bizonytalan mellett van további 25 százalék, akik tudják, hogy nem szeretnék beadatni maguknak az oltást. A helyzet Angliában sem sokkal jobb, ahol arányaiban minden hatodik ember mondana most nemet a vakcinára.

(Forrás: nlcafe.hu / fotó: pexels.com)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign