Jump to content

Ezek növelik a rák kockázatát

2020. 08. 12. 11:51

A daganatos megbetegedések oka gyakran az életmódban keresendő.

A rákos megbetegedések részben családi öröklődésből vagy hajlamból is fakadhatnak. Az életmód befolyásoló szerepe azonban sorsdöntő, ebben minden szakember egyetért.

A rendszeres testmozgás és az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás talán a legtöbb, amit megtehet az ember a megelőzés érdekében, van azonban néhány olyan hajlamosító tényező a hétköznapokban, amit szintén érdemes lenne kerülni, ha mindent meg szeretnél tenni a daganatok elkerülése érdekében.

A hétköznapi veszélyforrások közül néhány már lerágott csontnak tűnhet, ettől függetlenül muszáj újra és újra hangsúlyozni, hiszen a több oldalról érkező megerősítés talán előbb-utóbb célba ér. A dohányfüstös életmódon felül, ami a rákos megbetegedéseken kívül a stroke kialakulásában is bizonyított rizikófaktor, a következő öt tényező jelent különösen nagy veszélyt.

Cukor

A cukor fogyasztása, bármilyen formában, nemcsak az elhízásban és diabéteszben szenvedő betegek életminőségét rontja, bár ezekben a kórképekben a daganatok gyakorisága nagyobb: a cukorbetegek közt például a hasnyálmirigyrák rizikója jóval magasabb, mint a normál testsúlyúak esetében. 

Ami viszont további aggodalomra ad okot a cukorfogyasztással kapcsolatban, az az, hogy az újabb kutatások szerint a finomított szénhidrátok - így a kristálycukor és a fehér liszt is - a ráksejtek kedvenc energiaforrásai közé tartoznak. Daganatos megbetegedéseknél ezért is fogja néhány szakember ketogén diétára a pácienseket, természetesen a szükséges orvosi kezelések és beavatkozások mellett. 

Előrecsomagolt, feldolgozott élelmiszerek

Tudományos kutatások sem tudták egyelőre meghatározni, hogy a különböző adalékanyagok, a tartósítószerek vagy a műanyag csomagolás-e az oka, esetleg ezek kombinációja, hogy a készételek és csomagolt termékek magas mértékben, majdnem 10%-kal megnövelik a rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát - mint ahogy egy francia kutatásban is bizonyították.

Szolárium

A bőr elöregedéséért felelős folyamatokat egészen biztosan gyorsítja a nagyon erős, koncentrált UV-sugárzás, ami a barnító szalonok mellékhatása az elbűvölő, napsütötte színű bőrért cserébe. Aki 35 éves kora előtt rendszeres szoláriumlátogató volt, annál a melanoma kialakulásának kockázata nagymértékben megnő: közel 75%-kal gyakoribb náluk a bőrrák kialakulása.

(Forrás: femina.hu / fotó: pixabay.com)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign