Jump to content

Ezért hízunk nyáron

2020. 06. 13. 10:48

A kilók gyarapodása sok esetben ugyanúgy a nyaralás velejárója, mint a pihenés vagy a kikapcsolódás.

Sokak szerint a tavasz és a nyár a legalkalmasabb időszak arra, hogy megszabaduljanak a télen felszedett pluszkilóktól, hiszen egy jó diéta és a rendszeres testmozgás ilyenkor még hatékonyabban égeti a kalóriákat, legalábbis egy tanulmány szerint.

A legmelegebb hónapokban az ember kevésbé kívánja a nehéz ételeket, a kánikula miatt pedig a legtöbb fizikai tevékenység is sokkal megerőltetőbb, ezáltal könnyebben megy a fogyás is. Ugyanakkor hiába eszel keveset és mozogsz sokat, ha nem vagy tisztában bizonyos dolgokkal, a szezon végére könnyen pluszkilókkal gazdagodhatsz.

Drasztikus fogyókúrás módszerek

Sokan a szezon elején drasztikus fogyókúrás módszerekkel szeretnék elérni a tökéletes nyári álomalakot ahelyett, hogy egész évben, fokozatosan szoktatnák hozzá a szervezetüket az életmódváltáshoz. A nyaralás előtti intenzív koplalás, noha rövid távon több kilótól szabadít meg, hosszú távon számolni kell a böjtölésnek a szervezetre gyakorolt káros egészségügyi hatásaival.  

A drasztikus ételmegvonás esetén a szervezet megkezdi először ugyan a zsírraktárak, de később az izmok és más fehérjék lebontását is. Az ásványi anyagok, vitaminok hiánya az anyagcsere felborulásához és lassulásához vezet.

A koplalás utáni vakációzás során az ember megajándékozza magát, a koktélozások, sörözések és fagyizások pedig még inkább rátesznek egy lapáttal a jojóeffektus kialakulásához. 

Nyáron hosszabbak és melegebbek a nappalok, amik szabotálhatják a kényelmes pihenést. Az alváshiány növeli a kortizol nevű stresszhormon és a grehlin nevű étvágyszabályozó hormon termelődését, ilyenkor a cukrosabb, zsírosabb ételeket kívánja meg az ember.

Az Uppsalai Egyetem kutatócsoportja 14 egészséges, ám túlsúlyos ember alvási szokásait, valamint a vércukorszintjükben, hormonszintjükben és anyagcseréjükben bekövetkező változásokat vizsgálta és megállapította, hogy az alvás minőségének romlása hozzájárult a lassuló anyagcseréhez, ezáltal 5-20%-kal csökkent a kalóriaégetés.

Mivel hosszabbak a nappalok, a vacsora is általában későbbre tolódik, azonban az anyagcsere és a hormonháztartás teljesen máshogy működik bizonyos napszakokban: míg a szervezet nappal dolgozza fel legjobban az ételeket, addig az esti evés rontja az étvágyat kontrolláló grehlin hormon termelődését, így nemcsak több kalóriát juttatsz a szervezetedbe, de gyakrabban is éhezel meg. 

Hiába csábít a lángososstand vagy a hamburgeres, nyáron ezekkel az ételekkel hatalmas kalóriabombát juttatsz be a szervezetedbe. Ha ügyelsz az ételek minőségére és arra, hogy kisebb adagokat fogyassz, könnyebben megtarthatod a bikinialakot. 

(Forrás: femina.hu / fotó: pixabay.com)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign