Jump to content

Mindent a gluténérzékenységről

2020. 06. 04. 13:33

Sok cöliákiás negatív ételallergia-teszt birtokában is ugyanazoktól a kínzó tünetektől szenved, nem sejtve, hogy tényleg a táplálékkal van gond.

A lisztérzékenység, cöliákia vagy autoimmun gluténérzékenység néven ismert kórkép nem ételallergia, hanem autoimmun betegség.

A diagnózishoz vérvételre is szükség van, de nem mindegy, hogy milyen értékeket ellenőriznek a teszt segítségével. Dr. Polgár Marianne gyermekgyógyász, gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa egy gyakori tévedésre hívja fel a figyelmet.

Melyik teszt mit vizsgál?

Az IgE alapú allergiatesztek az allergia kimutatására szolgálnak. Ezek segítségével a szervezetben az allergén ellen termelődő ellenanyag mértékét vizsgálják. Ha ételallergia gyanúja merül fel, akkor nutritív panel elvégzésére van szükség. Ezzel megállapítható, hogy melyik élelmiszer - például a tej, búza vagy tojás - az, amivel szemben a szervezetben ellenanyag termelődik, ami az allergiás tüneteket okozza. Ezek az allergiák megszűnhetnek, esetleg újak kialakulhatnak, de nem állítható biztosan, hogy egy életen át megmaradnak, és diétát tesznek szükségessé.

A cöliákia azonban nem ételallergia, hanem autoimmun betegség. Az IgE alapú allergiateszt ezért nem alkalmas a kimutatására. A diagnózishoz szerológiai vizsgálat elvégzésére van szükség. Ez is vérből történik, de ennek során a laboratóriumban a cöliákiára specifikus auto-antitesteket vizsgálják.

Nem mindegy, hogy allergia vagy betegség

A cöliákia tüneteit a búzában, rozsban és árpában található fehérje, a glutén fogyasztása váltja ki. Ezek az élelmiszerek azonban ételallergiát is okozhatnak az arra érzékenyeknél. Ha a beteg átfutja egy nutritív panel - ételallergia-tesztben felsorolt vizsgált allergének - listáját, a búza, rozs és árpa ott is szerepelni fog.

(Forrás: femina.hu / fotó: pixabay.com)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign