Jump to content

Mozogj a nehéz napokon is

2020. 05. 26. 14:28

Erős menstruáció alatt sok nő el sem tudja képzelni, hogy bármit is sportoljon - pedig a mozgás segít a görcsös fájdalmak ellen.

Feküdni a meleg ágyban kényelmes melegítőpárnával a pocakon, közben valami szénhidrátdús nyalánkságot majszolva várni a menstruációs időszak végét - kinek ismerős a leírás?

A falatozgatás sajnos nem segít a hasi fájdalmakon, ellentétben egy jó kis izzasztó edzéssel - állítja Alyse Kelly-Joones szülész-nőgyógyász. Bár az első napokban valójában sokaknak a fájdalomtól felkelni sem esik jól, így elképzelhetetlennek tartják, hogy belevágjanak egy intenzív edzésbe, ha már bírod a mozgást, fokozatosan erősítheted a tested a sporttal.

Mozgás menstruáció alatt

Bármi jobb a semminél, ha úgy esik jól, akár néhány könnyű jógagyakorlatot vagy pár nyújtást is végezhetsz, de ha igazán hatékony edzésre vágysz, választhatsz valamilyen intenzív mozgást is.

- A nagyobb intenzitású edzésektől több endorfin szabadul fel, ezek a boldogságérzetért felelős hormonok - nyilatkozta Alyse Kelly-Joones szülész-nőgyógyász a Shape oldalán. Az endorfinok enyhítik a fájdalmat, és csökkentik a prosztaglandinok szintjét, amely vegyületek az erős görcsökért, izom-összehúzódásokért is felelősek. Minél több endorfin szabadul fel, annál kevésbé lesz fájdalmas a ciklus.

Az intenzív edzések során olyan nemi hormonok is felszabadulnak, mint a progeszteron és az ösztrogén, amikből a meszesz alatt van a legkevesebb. Az utóbbiak a szénhidrát-anyagcserére is hatnak: magasabb szintjük hozzájárul, hogy a test számára az üzemanyag könnyebben legyen elérhető, ezért ilyenkor keményebb edzéseket is lehet végezni.

Az aerob mozgás jobb, mint az erőnléti edzés

Egy kutatás azt is bebizonyította, hogy a PMS fájdalmas tüneteinek enyhítésében az aerob edzések is hatékonyak: minél több ilyen gyakorlatot végez valaki, annál jobban csökkennek a kellemetlen tünetei. Viszont az anaerob, azaz az erősítő edzések és a fájdalom csökkenése között nem találtak kapcsolatot.

A menstruáció legdurvább napjain, amikor az ember legutolsó gondolata lenne egy TRX-edzés, sem feltétlenül kell abbahagyni a megszokott rutint. Kelly-Joones szerint a rendszeres, közepesen intenzív edzés segíthet, mert ahogy csökken a testzsír, úgy kevesebb lesz az ösztrogén, és könnyebben átvészelhető a menstruáció is. Ha egy héten háromszor olyan edzéseket végzel, amik megnövelik a szívritmust, a fejfájás, fáradtság és a mellfájdalom érzete is csökkenhet.

A mozgás továbbá segíthet a kellemetlen felfúvódás ellen is - ahogy izzadsz edzés közben, a szervezet vizet veszít, amitől a puffadásérzés is enyhül.

(Forrás: femina.hu / fotó: pixabay.com)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign