Jump to content

Tanácsok egy coach-tól

2020. 05. 19. 21:54

Ha valaki igazán szeretné, sikerülhet jobb emberré válnia.

Legyél jó - mondják sokszor a gyerekeknek, ha csintalankodnak. A mondat még évek múltán is visszhangzik legbelül. Felnőttként azonban sokan intés nélkül is vágynak rá, hogy jobb emberré váljanak.

Felmerül a kérdés, lehetséges-e ez ebben a korban: a coach, Elizabeth Scott szerint igen, és írásában azt is elárulta, mit tehet az ember ennek érdekében. Hat egyszerű, de nagyon fontos lépést részletezett.

A harag tudatos kezelése

Fontos lépés, hogy az ember megtanulja kezelni a haragot. Ezt senki sem iktathatja ki az életéből, de ha megtanulja jól kezelni, azzal máris sokat tett érte, hogy jobb ember legyen. Ha képes rá, hogy felismerje, mi a különbség a harag érzése és a haragos viselkedés közt, nem kiabál le másokat, nem zúdítja másokra dühét, hanem inkább tudatosan kezelheti annak valós kiváltó okát.

Segít, ha az ember tudatosítja, milyen helyzetekben tör elő belőle a haragos viselkedés. Amikor késésben van? Esetleg, amikor valakinek a társaságában tartózkodik? Ezeknek a szituációknak, személyeknek a jelenlétét érdemes tudatosan minimalizálnia az életében, esetleg ki is zárva őket. Így az ember elkerülheti a felesleges mérgeskedést.

Végül nem jó napindítás, ha még az előző napi sérelem miatt haragos az ember. Okosabb a megbocsátás, a múltbéli kellemetlenségek helyett a jelenre fókuszálás.

Segíteni másoknak

Már-már közhelyesnek tűnhet a jobb adni, mint kapni elve, vagy túl evidensnek, hogy aki segít másoknak, jobb ember lehet. Pedig ezek nem csak üres szavak, hanem tudományosan bizonyított tények.

Szklerózis multiplexes betegek, akik sorstársaiknak segítettek, beszámoltak róla, hogy önbecsülésük nőtt, hangulatuk javult, magabiztosabbak és boldogabbak lettek a mindennapokban. Hasonlót tapasztaltak dialízises, transzplantált páciensek és betegek családtagjai is, amikor segítő kezet nyújtottak. Mások támogatása, nem csak tárgyakkal vagy pénzzel, az ember saját lelkének, belső fejlődésének is hasznára van.

Így segít a változás modellezése

Amikor valaki elindul a jobbá válás útján, az út hasonló, mint ami a célok megvalósítása felé vezet.

Ami a célokat illeti, segíthet annak elképzelése, hogy mit kívánna az ember egy varázspálcával, amivel egy szempillantás alatt megteremthető az élet, amire vágyik. Bármi is legyen az, bármilyen irreális is pillanatnyilag, jó leírni, hogy mindig felidézhető legyen.

Az álmok, célok megvalósításában segít, ha az ember az üzletemberekhez hasonlóan összeállít egy listát, mik a tervei, miként szeretne élni a következő egy, öt, tíz évben - illetve élete végéig. Ezzel tudatosul, hogy a célok megvalósítása egy folyamat, ami lépésekből áll. Az ember nem érzi, hogy megrekedt, hanem belátja, hogy csupán egy állomáson jár a sok közül. A tudatosított célok akkor is jól jönnek, ha egy másik utat kell keresni, ami feléjük vezet.

(Forrás: femina.hu / fotó: pixabay.com)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign