Jump to content

A nyugodtabb alvásért

2020. 05. 13. 17:54

Stresszesebb időszakban sem lehetetlen jól aludni néhány egyszerű technikával.

Valószínűleg senki számára nem ismeretlenek a szorongással, stresszel terhelt időszakok, és sokan tudnának mesélni arról is, milyen kimerítő nap nap után álmatlanul forgolódni az ágyban a feszültség miatt.

Szerencsére vannak olyan szorongásoldó technikák és praktikák, melyek segítségével a pihenés valóban feltöltődés lehet, és könnyebb lesz az elalvás.

Három technika a szorongás oldására

A szorongásoldásban segíthet egy könnyű légzésgyakorlat. Helyezkedj el, ülj le kényelmesen az ágyra, és csukd be a szemed. Koncentrálj a légzésedre. Lélegezz lassan és mélyen be az orrodon át, majd ki a szádon át. Közben helyezd a kezed a hasadra, és lassan vezesd a fejtetőig, és vissza. Folytasd ezt öt percig, hogy ellazulj.

A mentális áttekintés is segíthet. Feküdj a hátadra, és lábujjadtól a lábfejen és a bokán, majd a lábszáron át, gondolj minden egyes testrészedre egyenként. Vedd sorra, melyikben mit érzel a stressz terhe alatt. Ezáltal törődsz magaddal, ami segít kezelni a szorongást.

Beválhat, ha meleg vizes palack segítségével felmelegíted a nyak és a vállak területét. Közben próbáld tudatosan ellazítani a felsőtest, a hát, a vállak izmait. Tíz perc után végy egy masszázsrollert, és masszírozd meg az említett területeket, vagy ha nincs ilyened, szoríts egy teniszlabdát a falhoz, és görgesd el a hát különböző pontjaira. Ez igényel egy kis ügyességet, de a figyelmed terelése alapvetően jó, ha szorongsz valami miatt.

A stresszidő elkülönítése is segíthet

Furcsán hangozhat, de segíthet, ha a nap egy bizonyos szakaszát kinevezed stresszidőnek. Stresszidődben ülj le, és gondold végig, vagy akár írd is le, ami számodra feszültséget okoz.

Nem kell hosszú idő, elég 15 perc, de ezt az időt kizárólag a stresszforrásra szánd. Ha teret adsz érzéseidnek és gondolataidnak, utána könnyebb lesz elengedni magad, és nem akarnak folyton a felszínre törni a negatív gondolatok, beárnyékolva a kedved és akadályozva az elalvásban.

Előfordulhat, különösen eleinte, hogy a nap több pontján is eszedbe jutnak a rossz gondolatok. Ilyenkor emlékeztesd magad arra, hogy majd ha itt lesz az ideje, foglalkozol a problémával. Addig azonban sok más dolog van soron.

Így érdemes lefeküdni

Nagyon egyszerű segítséget jelent az alvásra hangolódás. Ez viszont nem azt jelenti, hogy lezuhanyozik és pizsamát húz az ember, hanem azt, hogy az alvást megelőző legalább egy órában az ember nyugodt környezetet teremt, és relaxáló tevékenységeket folytat. Kapcsold ki a tévét, kapcsolj enyhébb fényt, tedd le a mobiltelefont, és olvass egy kellemes könyvet, vagy hallgass lágy dallamú relaxációs zenét.

(Forrás: femina.hu / fotó: pixabay.com)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign