Jump to content

Pénzügyek a kapcsolatban

2020. 05. 03. 17:06

Ez a különbség férfi és nő között. 

A pénzügyek rengeteg párkapcsolatban érzékeny témának számítanak. Sokan igyekeznek kerülni ezek megvitatását, míg mások csak igen felületesen beszélnek az anyagiakról. Egy kutatásból pedig az is kiderült, hogy tízből négyen nem tudják pontosan, mennyit keres a partnerük egy év alatt.

Nemcsak a pontos összegek jelentenek problémát, hanem az is, hogy a pár tagjai közül ki visz haza többet. Régóta él az a felfogás a köztudatban, hogy a férfinak illik több pénzt keresnie, és úgy tűnik, sajnos még ma is rengetegen így gondolják. Egy kutatás elszomorító eredményekre világított rá.

A bath-i egyetem professzora, Joanna Syrda tanulmánya alapjául egy tizennégy éven keresztül tartó vizsgálat eredményeit vette, melynek 6035 háztartás szolgált alanyául. Ebben a heteroszexuális, házasságban vagy élettársi kapcsolatban élő párok egymáshoz való viszonyát és stressz-szintjét figyelték meg. Azt nézték többek között, hogy melyik fél mikor érzi magát szomorúnak, szorongónak, nyugtalannak, reménytelennek és értéktelennek.

Az eredmények összehasonlítása és értékelése után arra a megállapításra jutott, hogy a férfiak minél inkább úgy érzik, hogy anyagilag függenek a nőktől, annál inkább válnak szorongóvá, stresszessé, illetve a mentális zavarok kialakulásának esélye is egyre csak nő náluk. Az is kiderült, hogy akkor voltak a legboldogabbak, ha a háztartás összkeresetének feloszlása 60-40% volt az ő javukra.

Joanna Syrda elmondta, hogy évszázadokon, generációkon át az volt az elvárás, hogy a férfiak legyenek a családban a kenyérkeresők, ők vigyék haza a bevétel jó részét, így a férfiasság, a maszkulinitás erősen összefügg a pénzkereséssel. Ha a nő keres többet, úgy látják, felcserélődnek a szerepek, ezáltal pedig kevésbé érzik magukat férfiasnak, ami pedig szorongást, stresszt és konfliktusokat szül.

(Forrás: femina.hu / fotó: pixabay.com)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign