Jump to content

A karikás szem okai

2020. 01. 29. 11:35

Nemcsak a kevés alvástól és a fáradtságtól lehet karikás vagy táskás a szemed. Komoly betegségek is állhatnak a háttérben.

A stressz, az állandó hajtás és az ebből fakadó folytonos alváshiány megviseli a szervezetet, ennek legszembeötlőbb tünetei pedig a szemek alatti sötét karikák és a duzzanatok. De ezek nem feltétlenül csak akkor jelentkeznek, ha valaki keveset aludt, és fáradt.

A szemhéjak naponta több ezer mozdulatot végeznek, így állandó terhelés alatt áll a bőr, ami idővel a támasztószövet gyengüléséhez vezet. Mivel a szem körüli bőr igen vékony, az alatta található hajszálerek pedig hamar reagálnak a testben zajló anyagcsere-változásokra, ezekben az esetekben könnyebben alakulnak ki sötétebb karikák. Azonban különböző betegségek is állhatnak a szem alatti kötőszövetek megduzzadása mögött. A táskás szemeket például már komolyabban kell venni, hiszen azok akár veseproblémákra, hiány- és pajzsmirigybetegségekre is utalhatnak, de előfordulhat, hogy csupán az öregedés váltja ki a jelenséget.

Egyeseknek sötétebb foltok jelennek meg a szemük alatt, mint másoknak, ez gyakran öröklött is lehet. A bőrgyógyászok és a kozmetikusok nagy része azon a véleményen van, hogy a pangó vérkeringés okozhatja a jelenséget. Masszázzsal és folyadékpótlással javítható a helyzet. A szemránckrémet ütögető, finom mozdulatokkal kell a bőrbe masszírozni, ezáltal felpezsdül a vérkeringés, de a hámlasztás és a pigmentfolt elhalványítása is megoldást jelenthet.

A mindössze fél milliméter vastag bőrt bármi könnyedén irritálhatja, így az ott futó hajszálerek kitágulnak, és a terület sötétté, karikássá válik. Emiatt a kötőszövetek megduzzadnak, és a szem alatt megjelennek a táskák. A különböző arckrémek és szemránckrémek az arra érzékenyeknél allergiás gyulladást okozhatnak, amit a szem körüli karika jelezhet, melyet viszketés és égő érzés kísér. Az elszíneződés másik gyakori oka az ekcéma vagy a pikkelysömör, ezek kezelésére viszont speciális krémekre lehet szükség, melyeket kizárólag a bőrgyógyász írhat fel.

Dehidratáltság

A nem elegendő vízfogyasztást a szemed is megsínyli. Tipikusan ilyen állapot lép fel egy átmulatott éjszaka után. Az alkohol elvonja a vizet, az elektrolitokat, és kitágítja az ereket, a végeredmény pedig a karikás szem.

Vese- és pajzsmirigyprobléma

A szem alatti duzzanatot a szervezeted nem megfelelően működő vízháztartása is okozhatja. A táskák ilyen esetben azért alakulnak ki, mert nagy mennyiségű folyadék préselődik a véredből a tested szöveteibe - ez vesebetegségre utalhat, ami a szív- és keringési betegségek kockázatát is növeli. Megfelelő étrenddel, kevés fűszeres étel fogyasztásával és csökkentett sófogyasztással meggátolhatod a folyadékürítést.

 

(Forrás: femina.hu / fotó: pixabay.com)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign