Jump to content

A férfiakat is érint a kapcsolaton belüli erőszak

2019. 11. 17. 09:49

A 22 éves Alex őszinte interjúban mesélte el, miért maradt hosszú évekig erőszakos barátnője mellett annak ellenére, hogy a lány a sorozatos bántalmazásaival kis híján megölte őt.

Jordan, a 22 éves Alex Skeel egykori barátnője és két gyermekének az anyja az első olyan brit nő, aki párkapcsolaton belüli erőszakos viselkedés miatt tölti börtönbüntetését. A BBC brit hírcsatornának most Jordan volt párja, Alex nyilatkozott, aki őszinte és felkavaró vallomásában elárulta, miért maradt a sorozatos kínzás ellenére is erőszakos barátnője mellett. A fiatalember azért vállalta, hogy nyilvánosság előtt beszél a vele történtekről, mert szeretné felhívni a figyelmet a hozzá hasonlóan bántalmazott férfiakra.

„Sosem fogom elfelejteni a pillanatot, mikor Jordan először öntött rám forrásban lévő vizet. Nem szépítem, a bántalmazás addigra már a mindennapjaim része volt: valahányszor csak olyasmit csináltam, amit Jordan helytelenített, vagy idegesítőnek talált, mindig rám támadt. Volt, hogy a laptopja töltőkábelével ütlegelt, de olyanra is volt példa, hogy borosüveget vert szét a fejemen. Aznap, miután először sarokba szorított, a vízforralóból öntött rám tűzforró vizet.”  

Alex három évig élt együtt Jordannal, de minden bizonnyal tovább is mellette maradt volna, ha a rendőrség nem avatkozik közbe. Ahogy a BBC cikkéből kiderül, a végletekig elgyötört, megkínzott fiatalember életét végül közvetve az egyik aggódó szomszéd mentette meg. Ő riasztotta – akkor már sokadszor – a hatóságokat, akik kiszálltak Alexék otthonához. „Korábban ilyenkor mindig falaztam Jordannak: elhitettem a rendőrökkel, hogy a szomszédok csak túlreagálják a dolgot. Hogy miért? Mert féltem, ha nem így teszek, megöl. De még ennél is jobban rettegtem, hogy ha nem rajtam, akkor a haragját majd a közös gyerekeinken vezeti le.” Aznap, mikor a rendőrök kiszálltak, Alex mindent elmondott nekik.

Egy friss, 2018-as rendőrségi felmérés szerint, Nagy-Britanniában évente legalább kétmillió 16–59 év közötti szenved a párkapcsolati erőszak valamilyen fajtájától; az érintettek egyharmada férfi. Alex azt mondja, ő az elején azért nem kért segítséget, mert fogalma sem volt arról, hogy bántalmazó kapcsolatban él, később pedig már lehetősége se nagyon volt: Jordan szisztematikusan elválasztotta, elidegenítette őt a barátaitól, a szüleitől, végül pedig még az ikertestvérétől is.

Alex egyébként azért nem fogott gyanút már a kapcsolat elején, mert Jordan kedves és törődő volt vele. „Voltak persze figyelmeztető jelek, amikre a kezdet kezdetén csak legyintettem. Azt hittem, Jordan azért csinál furcsa dolgokat, mert figyelemre és törődésre vágyik. A rémálom azután kezdődött, hogy összeköltöztünk.” A fiú azt mondja, volt barátnője először letiltotta őt a közösségi oldalairól, be-beszólt az öltözködésére, a hajviseletére, majd miután porig rombolta Alex önbizalmát, kezdetét vette a terror.

Volt, hogy nem engedett enni. Persze, igyekeztem megváltoztatni a viselkedését, jeleztem neki, hogy számomra nem elfogadható, amit csinált, de sikertelenül. Ráadásul valahányszor szembeszegültem, Jordan mindig megbüntetett.” A fiatal lány borosüveggel, kalapáccsal, a laptop töltőkábelével verte Alexet, vagy épp késsel fenyegette. „Egy idő után feltűnt neki, hogy nem érzem a fájdalmat, ilyenkor mindig kitalált valami új, valami sokkal kegyetlenebb módot arra, hogy bántson.”

(Forrás: nlcafe.hu / fotó: pixabay.com)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign