Jump to content

Tanácsok jógához

2019. 11. 10. 13:37

Jógázni bizonyos fokú gerincproblémával is szabad, a gerincbetegség megelőzéséért pedig kimondottan ajánlott.

A gerinc- és más mozgásszervi problémákkal élőknek körültekintően kell megválasztaniuk az egészségvédő mozgásformákat. Számukra elengedhetetlen, hogy a gerincet terhelő, hirtelen mozdulatokat, a túlzott csavarásokat és hajlásokat kerüljék.

 A jógának számtalan jótékony egészségügyi hatása van: alaposan átmozgat, nyújtja a testet, növeli a rugalmasságot, építi az izmokat, javítja a tartást, és a gerincet is védi a sérüléstől.

- Amennyiben tartáshibáról, izomegyensúly felbomlása miatti fájdalomról, diszkomfort érzésről van szó, szinte a legjobb megoldás csatlakozni egy jógacsoporthoz. Súlyosabb esetben, ahol már erős fájdalmak, esetleg kieső mozgásirányok vannak, ott érdemes egyéni felmérés után használni egyes, az egyén állapotához mérten megválasztott jógagyakorlatokat.

A jógázás kisebb gerincsérülés, illetve porckorongsérvműtét rehabilitációs időszaka után sem tilos, ám természetesen ilyen esetben a könnyebben kivitelezhető típusok javasoltak.

- Ezekben az esetekben először szigorúan gyógytornász által vezetett rehabilitáción kell részt venni, majd, ha a fájdalom elmúlt, és a mozgások visszajöttek, akkor lehet újra jógázni - mondja Almásy Csilla.

- Jobb a kevésbé teljesítményorientált, határokat feszegető, cirkuszi verziókat kerülni, és kezdésnek például egy csendesebb Hatha-jógát vagy egy lágyan áramló, dinamikusabb 3D jógát választani.

A gerincterapeuta azt is hozzátette: a hozzáértő jógaoktató szerepe kulcsfontosságú gerincprobléma esetén, ahogy a gyógytornásszal, úgy vele is egyeztetni kell előzetesen a gondot. A fájdalmas mozgásirányt például nem szabad erőltetni, ahogy ő mondja:

A TESTÜNK INTELLIGENS, JELZI, HA VALAMI NEM JÓ NEKI.

- Érdemes alaposan tájékozódni az oktató képzettségéről, mert a jóga erőteljes gyakorlataival akár rontani is lehet az állapoton - javasolja a fizioterapeuta, hozzátéve: a spirituális elhivatottság nem elegendő, alapos anatómiai ismeretek szükségesek a jóga oktatásához, a résztvevőknek pedig őszintének kell lenniük.

- Óra előtt mindenképpen el kell mondani, ha valahol fájdalom van, vagy valamelyik mozgás fájdalmas, korlátozott. Diagnosztizált betegség vagy műtét esetén ennek tényét és időpontját is.

(Forrás: femina.hu / fotó: pixabay.com)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign